csúszik az átadás

2021.07.04. 21:10

Áll a tócóskerti templom építése

Újragondolták a leendő gyülekezeti hely kupolaszerkezetét.

20200711 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Új görögkatolikus templom épül a Tócóskertben. képen: Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Nyirán János társ-székesegyház szertartásmester, Terdik János a lelki vezető, Fiers Márton tervező, Kovács Tamás építés kivitelező

Fotó: Napló-archív

Csaknem egy éve, 2020. július 11-én rakták le az alapkövét a Tócóskertben a görögkatolikus egyház új templomának, amely a Szentháromság nevet kapta.

Az utóbbi időben mintha megtorpant volna az építkezés, alig volt mozgás az elkerített területen. Terdik János görögkatolikus szervezőlelkész érdeklődésünkre megerősítette: csúszás van az eredeti ütemezéshez képest, elsősorban azért, mert „újragondolták”, áttervezték a kupolaszerkezetet, mely így egyszerűbb megoldással készül. Terdik János hangsúlyozta: a tervezés több időt vett igénybe, ugyanakkor pár hete már ismét dolgoznak a munkások, elkészült az épület teljes alapozása, a szentély falazata is áll, s folyamatban van a falak építése. A templomot eredetileg 2021 decemberében adták volna át, Terdik János szerint ez a leállások miatt 2022 nyarán történhet meg. A csaknem 250 négyzetméter alapterületű épület mintegy 200 személy befogadására lesz alkalmas, s a 300 millió forintos beruházáshoz saját forrásból és a hívek felajánlásából biztosítottak forrást. A Derék utca és a Holló László sétány közti telket az önkormányzattól kapták.

Közösségi tér a lakosoknak

A tócóskerti templomépítés 2018 nyarán nem indult jól, az akkori főépítész, China Tibor nem volt elragadtatva a tervpályázat eredményétől, míg a közösségi médiában többeknek a zöldfelület eltűnésével volt bajuk. Az ellenzék soraiból az egyház képviselői és a tócóskertiek közötti párbeszéd hiányára panaszkodtak. Azt Papp László polgármester már 2018-ban leszögezte, hogy esztétikai kérdésekben az önkormányzat nem foglal állást a templomépítésről.

Terdik János elmondta azt is: a templom mellett közösségi teret is szeretnének kialakítani, ahol a környék lakóinak, nyugdíjasoknak, gyerekeknek és fiataloknak tartanának programokat. A tervezett beruházás költségeiről egyelőre nem tudott részleteket közölni, azt azonban megtudtuk, hogy csaknem 300 négyzetméteres, tetőteres épületet álmodtak meg, amelynek a kivitelezése – ha minden az elképzelések szerint alakul – 2022-ben kezdődhet el.

Takács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában