Egyedülálló üzem

2021.07.11. 10:45

A búzafűlé jelentheti a jövőt

Az országos viszonylatban is új, innovatív fejlesztés talált otthonra Magyarhomorogon.

Forrás: Napló-archív

A dél-bihari település is bekerült a falvak munkaerőhelyzetét javító, jövedelemtermelő képességét elősegítő gazdaságélénkítő programba. A tervek szerint egy 200 millió forintos beruházással búzacsíra- és búzafűlé-előállító üzemet valósítanak meg. A támogatói okiratot várhatóan augusztusban aláírják.

Megvalósulása esetén két-három embernek adhat majd munkát, később azonban, a termelés várható felfutásával, több dolgozónak is ad kereseti lehetőséget.

Az üzemet egy meglévő, de jelenleg használaton kívüli telephelyen valósítják meg. Minderről Barabás Károlyné polgármester beszélt, akit arról is kérdeztünk, hogy miként került az országos viszonylatban is egyedülállónak számító üzem Magyarhomorogra. – Megkeresett bennünket egy vállalkozás egy egyetemi tanulmánnyal, amelyből kiderült, hogy a kutatókkal kifejlesztettek egy technológiát a búzafűlégyártásra. Megmondom őszintén, megtetszett az elképzelésük. A vállalkozás szakmai irányításával vágunk bele a programba. Ez egy teljesen új, de reményeink szerint innovatív beruházás lesz.

Felújított intézmények

Barabás Károlyné települése, Magyarhomorog fejlesztéseiről is tájékoztatott bennünket. Elmondta: az óvoda kívül-belül megújult, nyílászárókat cseréltek, a tetőre napelemeket szereltek, elvégezték az energetikai korszerűsítést, tornaszobát építettek, bebútorozták a helyiségeket, a kicsiknek képességfejlesztő játékokat vásároltak.

Az intézmény egésze eleget tesz a legmodernebb igényeknek.

Megújult a művelődési ház is. Ott nyílászárócsere, külső homlokzatfestés történt, és az intézmény előtt kialakítottak egy parkolót, annak környékét parkosították. A Magyar falu programban több pályázatot adtak be. Sikeres pályázatuk után 906 méter hosszúságban járdát építenek. A munkálatok most a hőség miatt szünetelnek. Belterületi út felújítására is nyertek támogatást. A Kölcsey Ferenc utca útjának jobban elhasználódott részét korszerűsítik.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában