Fontos tudnivalók nőknek

2021.07.05. 14:10

A Billings Ovulációs Módszer idehaza még újdonság, máshol már ismertebb

A Születés hete alkalmából a ciklus- és termékenységtudatosságról, valamint Menstrupédia képregényről tartottak beszélgetést hétfő délelőtt Debrecenben, a Cegléd utcai baba-mama boltban.

Tornai Ildikó (balról), Farkas Eszter és Ferenczi Gabi | Fotó: Kiss Dóra

A beszélgetés moderátora Ferenczi Gabi dúla, perinatális szaktanácsadó volt.

Tornai Ildikó (balról), Farkas Eszter és Ferenczi Gabi | Fotó: Kiss Dóra

– A szülés területéről jövök, anyákat támogatok a várandósságukban és a szülésükben. Tapasztalataim szerint újra kell tanulnunk azt, ami belénk van kódolva. Ezt a tudást a ciklusunk megismerésével lehet és kell jól megismerni, méghozzá nemcsak a szülés körüli időszakban, hanem igazán szerencsés, ha már 8-9 éves korban, amikor a kislányok teste átfordul a női működésbe. Az a célunk ezzel a beszélgetéssel, hogy az egész folyamatot egyben lássuk: hogyan tud egy kislány, egy nő a menstruációjával kapcsolatba kerülni, hogyan válhat ismertté, akár szeretetté ez a folyamat és hogyan tud a testünkbe vetett bizalom és a magabiztosság egy szülésben kicsúcsosodni – összegzett a Naplónak Ferenczi Gabi, akinek egyik beszélgető partnere Tornai Ildikó, Billings Ovulációs Módszer ® oktató volt. – Ez egy ötvenéves tudományos múlttal rendelkező cikluskövetéses módszer, ausztrál és svéd orvosok dolgozták ki, a világ számos országában jelen van, de itt, Magyarországon új tudás. Alapvetően három területen tudunk segíteni. Fordulnak hozzánk olyan párok, akik szeretnének gyermeket és esetleg nem jön össze egy ideje, megkeresnek minket olyan párok is, akik nem szeretnének gyermeket, mert már úgy érzik, teljes a családjuk, de nem akarnak hormonális megoldásokhoz folyamodni. A harmadik terület pedig az egészségvédelem és az egészségmegőrzés – részletezte az oktató. Tornai Ildikó hozzátette, ha egy nő jól ismeri a ciklusát, azt, hogy hogyan működik a teste, akkor is fel fogja nagyon hamar ismerni, ha valami nincs rendben. – Azt látom, hogy kissé megszakadt az a tudásátadás, amit alapvetően a nagymamáinktól, anyukáinktól kellene megkapnunk. Amit az iskolában tanítanak, az töredéke annak, amit mi tanítunk. Ez egy új dolog, és nagyon sokan érdeklődnek iránta – tudatta.

Már kislánykorban is

A beszélgetés harmadik résztvevője dr. Farkas Eszter szülész-nőgyógyász volt, ő fordította le a Mestrupédia könyvet, mely képregényes formában ismerteti meg a kislányokkal a menstruációt. Továbbá beszélt a Ciklus-showról is, ami egy drámapedagógiai foglalkozás. Ennek központi gondolata az, hogy a serdülő lányok önképét és életérzését nagymértékben meghatározza, milyennek tapasztalják meg és értékelik a testüket.

Fotó: Kiss Dóra

– Ez a délelőtti előadás leginkább arról szólt, hogyan tudjuk a kislányokat már egészen kicsi kortól bevezetni – az ő szintjüknek megfelelően – a nőiességgel és a ciklussal kapcsolatos tudásba. Úgy látjuk, ez elég nehezen megy a társadalmunkban, de erre vannak nagyon jó anyagok és módszerek – mondta. Hozzátette: – Játékos formában beszél a ciklusról a Menstrupédia nevű képregény, ami már egészen kicsi kortól használható, 9 éves kortól ajánlják. A kicsiknél azt tapasztaljuk, hogy nagyon érdeklődőek és sokkal kevésbé szégyenlősek a témában, mert ők még „kisgyerekek”, ahogy érdekli, hogy működik a tüdeje, a szeme, ugyanúgy érdekli, mi ez az egész, például hogyan lesznek a kisbabák – mondta a Születés hete alkalmából szervezett beszélgetés előtt. A szülész-nőgyógyász a Ciklus-show nevű foglalkozásra is kitért, ez egy 11-12 éves kortól alkalmazható drámapedagógiai foglalkozás. – Tapasztalataim szerint az 5-6 órás Ciklus-show foglalkozásokon az első órában, amíg kimondjuk az összes kellemetlen szót, mindent megnevezünk, addig mindenki szégyenlős, azonban a foglalkozás második felében már bátran használják ők is a szavakat – osztotta meg.

Fotó: Kiss Dóra

Farkas Eszter szerint ha egy felnőtt magabiztosan tudja azt képviselni, hogy ez egy teljesen természetes folyamat, akkor a gyerekek is fel tudják venni a ritmust. Azt is elmondta, a képregénynek nagy előnye az, hogy játékos, aranyos, de informatív formában adja át a gyakorlati tudnivalókat a menstruációról. A foglalkozás pedig pozitív élményt ad a nőiességgel kapcsolatban, bevezeti a nehéz szavakat.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában