ünnepélyes átadó

2021.06.29. 10:50

Tizenhat új csuklós busz áll szolgálatba a megyei helyközi közlekedésében

A korszerű járműveken 51 ülő- és 55 állóhely biztosított, valamint 300 kilogramm teherbírású rámpával is rendelkeznek.

Fotó: Kovács Péter

Megérkeztünk – hirdette a felirat a Főnix Csarnok parkolójában felsorakozó új csuklós buszokon, melyek június 30-ától már a megyei útjait járják majd. A tizenhat korszerű jármű annak a 204 darabból álló flottának a tagjai, melynek megvásárlásáról tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. A megyei helyközi közlekedésbe becsatlakozó új csuklós buszok mindegyike 51 ülő- és 55 állóhelyet biztosít, alacsony padlósok, akadálymentes kialakításúak és 300 kilogramm teherbírású rámpával rendelkeznek. – Hajdú-Bihar megye közlekedése fejlődik, fejlődnie is kell, hiszen 2007-ben érkezett új csuklós busz utoljára a megyébe – jelentette ki Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő a keddi átadón Debrecenben.

Bodó Sándor | Fotó: Kovács Péter

– Amikor láttuk, az új buszok milyen útvonalra lesznek beosztva, mindannyiunk megfogalmazódott, hogy ezeken a településeken élő lakosok sokkal könnyebben, komfortosabb körülmények között jutnak el majd a célállomásra – mondta. Az új járművek különböző útvonalakon segítik a közlekedést, a megyeszékhelyről utazhatunk rajtuk Téglásra, Szakolyra, Újfehértóra, Nyíradonyba, Nyírmártonfalvára, Nyíracsádra, Nyírbéltekre, Létavértesre, Bagamérra, de járnak majd a Berettyóújfalu – Debrecen, a Hajdúszoboszló – Debrecen – Balmazújváros, valamint a Nádudvar – Debrecen útvonalon is.

Fotó: Kovács Péter

Bodó Sándor kiemelte, egyre többen döntenek az ingázás mellett, ezért az utazásnak meg kell teremteni a megfelelő műszaki feltételeit.

Mint mondta, bármilyen jó a közlekedésszervezés, az utak túlterheltek, a korszerű közösségi közlekedés azonban jó alternatívát kínál, s kevésbé megterhelő egy hosszú munkanap után, ha utas az ember, s nem sofőr.

A mostani fejlesztés több választókerületet is érint, Tasó László országgyűlési képviselő felidézte, a közlekedésfejlesztésben jelenleg történő beruházások és átalakulások alapjait a 2014-ben kezdődő ciklus fejlesztési programjában fektették le, ekkor ő mint közlekedéspolitikáért felelős államtitkárként dolgozott mindezért. Mint mondta, törekednek arra, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos elvárások teljesítsék, az új MAN típusú buszok EURO 6 besorolású motorral felszereltek. A Volán járműparkjában a buszok átlagéletkora 15 és fél év volt, ez a teljes fejlesztés lezárultával 9 és fél év környékére fog csökkenni. – Már régen vannak Mercedes buszok Budapesten, a Dunántúlon, ideje volt, hogy Kelet-Magyarországra is érkeztek új járművek. Itt is fontos az, hogy az emberek biztonságosan közlekedjenek, komfortosan éljenek – hangsúlyozta Tasó László. Hozzátette:

„Magyarországon most már kezd a helyére kerülni minden, megértették, hogy az ország egészét arányosan kell fejleszteni.”

Örülünk annak, hogy korszerűvé válik a vasúthálózat is, ideje lesz már eljutni Nyíregyházáig a 160 km/h sebességű vonattal. Magyarország vidékfejlesztésének most van itt az ideje. Mindez annak érdekében, hogy a vidéki lét egy minőségi létet jelentsen, ne pejoratív legyen a szó – szögezte le.

Tasó László | Fotó: Kovács Péter

A 16 autóbuszból kettő a Debrecenből Berettyóújfaluba fog járni, az autópályán közlekedő busz 40 perces menetidővel teszi meg a két város közötti távot. – A közlekedéshez az infrastruktúrát megteremtette a kormány, most az eszközök eljuttatása történik. Nemcsak a közúti közlekedés fejlődik a keleti régióban, hanem a vasúti közlekedés is, hiszen jelen pillanatban folyik a Püspökladány – Ártánd közötti vonalszakasz villamosítása, jövő év végén, 2023 elején azt is át fogjuk adni – mondta Vitányi István országgyűlési képviselő. Úgy fogalmazott, most már egyenrangú állampolgároknak érezhetjük magunkat. – Mi is ugyanazokat a közlekedési feltételeket tudhatjuk magunkénak, mint azok, akik annak idején kedvezőbb helyen születtek. Megküzdöttünk mindenért és tudjuk értékelni azokat a fejlesztéseket, amelyek térségünket elérik. Óriási teljesítmény, amit a Volán produkálni fog ezzel a 16 busszal, hiszen hat és fél millió embert tudnak szállítani évente – tudatta.

Vitányi István arra kérte az utazóközönséget, vigyázzanak az új járművekre, melyeknek darabja több mint 100 millió forintba kerül.

A Volánbusz mostani beszerzésében országszerte 204 jármű áll forgalomba augusztus végéig, a flotta értéke 20,8 milliárd forint.

Vitányi István | Fotó: Kovács Péter

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke a sárga buszok előtt állva arról beszélt, jó buszokhoz jó utak is kellenek. – Most már számszakilag is nehéz megemlíteni, hogy különböző forrásokból mennyi új út épül és épült a megyében. A jó utak jó buszokkal olyan feltételeket fognak teremteni, mely a foglalkoztatásban és a tanulásban is az emberek előnyére fog válni – mondta.

Bulcsu László | Fotó: Kovács Péter

- Az alelnök biztosított arról, a megyei önkormányzat lehetőségei szerint minden útfejlesztést támogat. Ezek az autóbuszok egy folyamat kezdetét jelentik a vidék közlekedésében – ezt már Bói Loránd, a Volánbusz Zrt. általános vezérigazgató-helyettese mondta. Felidézte, az elmúlt időszakban elsősorban a főváros és Budapest elővárosai volt az a kedvezményezett területek, mostantól beszerzéseiknek köszönhetően a vidéki közlekedés színvonalát emelik. – Azon túl, hogy az autóbuszos közlekedést a járműállomány fejlesztésével kívánja javítani társaságunk, Debrecen térségében egyéb olyan menetrendi fejlesztések is lesznek a jövőben, amelyek az utazóközönség érdekét szolgálják. Ezek a fejlesztések kiterjednek az autóbuszos és a vasúti közlekedésre, célunk az, hogy akár már egy éven belül is egy olyan egységes bérletrendszer valósuljon meg a megyében, amellyel mindkét közlekedési formát rugalmasan használhatják utasaink – tudatta

Dr. Bói Loránd | Fotó: Kovács Péter

A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában