vonzóbb lesz a település

2021.06.12. 12:03

Pályázatok révén van lehetőség Újléta fejlesztésére

Többfunkciós sportpálya, kondipark és új játszótér is várja az újlétai csemetéket.

20210606 Zichyújfalu, új játszótér, átadás, Tessely, gyerekek. Fotós: Fehér GÁbor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: MW-archív

Az újlétai önkormányzat folyamatosan figyeli a kínálkozó lehetőségeket, minden alkalmat megragadnak a település fejlesztésére. – A pályázati lehetőségek nagyon sokat segítenek, hiszen önerőből nem tudnánk ennyi mindent felújítani, megvalósítani – hangsúlyozta Szimáné Tóth Erzsébet, Újléta polgármestere. Szavai szerint már az elmúlt időszakban is sok fejlesztés történt a településen, ám továbbra sem állnak meg. – A településünk nagyon sokat köszönhet Tasó László országgyűlési képviselőnek is, aki folyamatosan támogatja Újléta fejlődését, és szívén viseli az itt élők sorsát – emelte ki a polgármester. Mint elmondta, nagyon büszke arra, hogy idén januárban befejeződtek az Újlétai Csodavár Biztos Kezdet Gyerekház felújítási munkálatai.

– Az intézmény új nyílászárókat, akadálymentesítést, több helyen új parkettázást és korszerű fűtésrendszert is kapott – tájékoztatott. Hozzátette, mivel a település a szakmai munkaerő hiánya miatt nem tud bölcsődét fenntartani, nagy szükség bizonyult a gyerekházra.

„Az intézménybe azokat az édesanyákat várjuk, akik szeretnék megtanulni a gyermeknevelést és a háztartással kapcsolatos teendőket, ugyanis nagyon sok leányanya van a településünkön.”

Nem csak az anyákra, a gyermekekre is gondolnak. – Nemrégiben elkészült egy többfunkciós sportpálya is a kézilabdázni és kosárlabdázni szerető gyerekeknek. Olyan ez a park, mint egy kis sportcentrum, hiszen műfüves pálya, kondipark és játszótér is szórakoztatja itt a falu népét. Ezenfelül elkészült a régi KRESZ-pályából átalakított új minijátszóterünk, amely egy nagy területen helyezkedik el, így, ha lesz lehetőségünk, szeretnénk majd bővíteni további játékokkal is – fogalmazott a polgármester. Szimáné Tóth Erzsébet kiemelte, az elmúlt időszakban két szegregációs pályázatot is nyertek, melyek révén a helyi romákat képzik.

„A képzésben részt vevő romák nemrégiben megleptek bennünket egy gyönyörű sziklakerttel, amelyben növényekkel kirakták a település nevét, így ez igazi éke lett a falunak”

– mondta. Mint megtudtuk, folyamatban van a faluház felújítása is, ahol a parkettát és a bútorzatot már cserélték is.

A jövőre is vannak tervek bőséggel: – Ha lesz pályázati lehetőségünk, termelői piacot létesítenénk. Ezenkívül szeretnénk egy emlékparkot is, mivel jelenleg sajnos nincs olyan hely a településen, ahol méltón meg tudnánk emlékezni nemzeti ünnepeinkről, eddig ezeket az eseményeket a templomkertben tudtuk csak megoldani. Továbbá szeretnénk majd a tanyagondnoki buszpályázatra is jelentkezni – osztotta meg a terveket lapunkkal a polgármester. Programok szintén akadnak bőven, ezekben a falu egyházi felekezetei is kiveszik a részüket. – Újlétán református, baptista és görögkatolikus egyházközség is működik. A baptisták és a reformátusok napi szinten részt vesznek a település életében, több programot szerveznek, legyen szó gyerekfoglalkozásról vagy adománygyűjtésről – fűzte hozzá Szimáné Tóth Erzsébet.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában