Szociális program is fut

2021.06.09. 12:49

Nincs hiány a közmunkásokból Újlétán

A főként torma­ter­mesz­tésből élő újlétaiak általában helyben találnak munkát maguknak.

Forrás: MW-archív

Fotó: Licska Balázs

Ahogy már lapunk is beszámolt róla, sok települést érint a probléma, miszerint Debrecen gazdasági fejlődésének köszönhetően már a képzetlenebb munkaerő is inkább a megyeszékhelyen helyezkedik el, mintsem a lakóhelyének a közmunkaprogramjában. Ez akkor is jellemző, ha az ingázás olykor napi több órát vesz igénybe, hiszen sokan vállalják a többletidőt a versenyképesebb fizetésért cserébe. Újléta azonban kivételnek számít, ugyanis Szimáné Tóth Erzsébet polgármester elmondása alapján nincs gondjuk a közmunkaprogram feltöltésével.

– Az itteni közmunkások nem mennek sehova, vagy csak nagyon ritkán. Inkább a helyi, nagyobb gazdákhoz szegődnek el. A falu a tormatermesztésből él, ez a fő megélhetési forrásunk, ezért sem jellemző, hogy Debrecen beszippantaná a munkaerőt – mondta a polgármester. Azt is megtudtuk, hogy jelenleg 49 közmunkás dolgozik a településen. – Van egy mezőgazdasági növénytermesztő programunk, amelyben az állattartáson kívül tormát és konyhai növényeket is termesztünk.

„Ezenfelül van egy helyi sajátosságnak számító tésztagyártó kisüzemünk is.”

Az itt dolgozó asszonyok száraztésztát állítanak elő – tájékoztatott. Mint elmondta, a településen fut egy szociális program is, amelyben mezőgazdasági és belterületi utak javításával foglalkoznak, illetve ezen belül egy csapat a külterületi szemét és lerakott hulladék összegyűjtését végzi. – Az utolsó programunk pedig az intézmények és a közterületek karbantartásával foglalatoskodik – fűzte hozzá Szimáné Tóth Erzsébet.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában