Komoly beruházások

2021.06.03. 10:49

Minibölcsőde is épül Hajdúszováton

Útépítés, intézményfelújítás is szerepel az elvégzett beruházások közt.

20200605 Hajdúszovát fotó: Kovács Péter KP Hajdú-Bihari Napló Trianon 100. évfordulójának alkalmából szobrot avattak. képen: Győrfi Ádám, szobrászművész; Bak Gézáné, Hajdúszovát jegyzője; Váradi Jenő, Hajdúszovát polgármestere

Forrás: Napló-Archív

Fotó: KOVÁCS PÉTER

– A korábbi években a Magyar falu programnak köszönhetően több jelentős beruházásra is sor került településünkön – mondta lapunknak Váradi Jenő, Hajdúszovát polgármestere. – 15 millió forintból felújítottuk a művelődési házunk színháztermét, előterét és a mosdóhelyiségeket. Négy utcában 30 millió forint értékben rendbe tettük az utakat, ez a múlt évben elkészült. Térkövezett járdát építettünk közel 290 méter hosszan a Maklári-Pap Mór utcán, ennek az anyagköltségére 5 millió forintot nyertünk, a munkálatokat mi végeztük el. A program második körében is nyertünk járdaépítésre pénzt: a József Attila utcában térkőből épül majd egy méter széles járda, megkönnyítve a rokkantak és a babakocsival közlekedők életét.

„Udvari óvodai játékokra nyertünk 4,2 millió forintot, ezeket a tavalyi évben átadtuk a gyerekek számára.”

Jelenleg három külön épületben működik az óvoda, az egyik létesítmény udvarán pedig nem voltak már játékok, így a gyerekek nagyon örültek ennek a beruházásnak – fogalmazott.

Váradi Jenő (Fotó: Napló-Archív)

– Fontos esemény volt településünk életében, hogy a trianoni békediktátum 100. évfordulójára saját forrásból megépítettük a Trianon-emlékművet, mely a helyiek közreműködésével nyerte el végső helyét a községháza előtti parkban. Létrehoztunk egy gyerekházat, ennek az épületét pályázati pénzből újítottuk fel: 10 millió forintba kerültek a munkálatok, és 5 millió forintot fordítottunk az eszközök beszerzésére. Ez a beruházás idén be is fejeződött, így 3 éves korig nagy segítséget kapnak a gyerekek az óvodára való felkészüléshez. Nagy szükség volt erre a gyerekházra, hiszen a hátrányos helyzetű családok számára is támogatást jelent az intézmény – mondta.

Nincs megállás

A lezárult beruházásokon túl az önkormányzat további fejlesztéseket is tervez. – Ez évben elkezdtük az egyik legjelentősebb beruházásunkat, ami egy kétcsoportos minibölcsőde. Erre 94 millió forint pályázati forrást nyertünk, amihez közel 40 millió forint önerőt teszünk hozzá. Ez az intézmény a gyerekháztól teljesen különállóan működik majd.

„Csináltunk egy igényfelmérést a településen, amiből kiderült, hogy nagy szüksége, igénye van egy ilyen létesítményre a lakosoknak.”

A terveink szerint ez a bölcsőde 2022 januárjának első napjaira elkészül, és a kicsik birtokba is vehetik. Van egy műemlék jellegű csőszházunk, ennek felújítására a napokban írjuk ki a pályázatot, erre egy alapítványon keresztül 5,4 millió forintot kaptunk, maga a beruházás 7,2 millió forint, és keressük rá a kivitelezőt. A Belügyminisztériumtól 30 millió forintot nyertünk óvodafelújításra: a nyílászárók és a tetőszerkezet cseréje történne meg, ennek a kivitelezésére is folyamatban van a pályázat kiírása – összegezte a polgármester.

PL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában