Közlekedésfejlesztés

2021.06.11. 11:37

Megyénkben is elindul a mellékutak korszerűsítése

A több évtizedes lemaradást ütemesen dolgozza le az ország, ebben aktív szerep jut a Közútnak.

20200504 Sárbogárd, cukrászda, útélítés, felújítás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Hét alsórendű út korszerűsítése, felújítása kezdődik vagy már el is kezdődött a megyében ezekben a napokban. Ezzel folytatódik a különböző forrásokból megújuló mellékúthálózat-korszerűsítő program Magyarországon, így Hajdú-Biharban is – derült ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs igazgatójának, Pécsi Norbert Sándornak a Napló kérdéseire adott válaszaiból.

Ezek a megújuló utak

A Nádudvart Hajdúszoboszlóval összekötő út 8+400 és 16+400 kilométerszelvényei között a munkaterületet június 9-én átadta Közút, a kivitelezés elkezdődött. A kivitelezőnek 160 napja van a munkák elvégzésére, ami azt jelenti, hogy várhatóan év végére megújul a nyolc kilométeres szakasz. A projekt bruttó 1,35 milliárd forintból valósul meg.

Ugyancsak év végére készülhet el a Biharnagybajom és Berettyóújfalu közötti út nyolc kilométeres, Nagyrábé és Bakonszeg közötti része. Itt az összesen 1,1 milliárd forint értékben tervezett munkálatok várhatóan a hónap második felében kezdődnek, miután a területet a Közút június 15-én átadja a kivitelezőnek. Az utat a 24+850 és 25+853 kilométerszelvényében a Magyar Falu Programban a Magyar Közút saját kivitelezésben aszfaltozta le. A 19+800 és 24+850 kilométer közötti öt kilométeres szakasz felújítási tervei megvannak, a munkálatok a forrás biztosítását követően kezdődhetnek. A munka elkészültét követően Nagyrábé és Berettyóújfalu között az út 16,5 kilométer hosszan teljesen megújul.

A 33-as főút és Polgár közötti út 33. és 37. kilométere közötti 4,2 kilométeres szakaszának felújítására a nonprofit társaság kiírta a közbeszerzést. Eredményes eljárás esetén a munkálatok ez év harmadik negyedévében elkezdődhetnek.

A Közút felújítási tervekkel rendelkezik a Tiszavasvárit Hajdúböszörménnyel összekötő út 4+005 és 8+035, a Vámospércs-Létavértes út 11+675-14+180 szelvények közötti szakaszára. Június végéig további felújítási tervek készülhetnek el a Püspökladány-Balmazújváros összekötő út 7+600-11+050, valamint a 18+780-20+480 szelvényeire, továbbá a Hajdúnánás és Nyíregyháza közötti út 34+436-40+171 szelvénye közötti szakaszra.

– A felújítási programokban jelenleg nem szereplő szakaszokon a Magyar Közút munkatársai továbbra is folyamatosan és ütemezetten végzik a napi üzemeltetési és fenntartási munkákat. Az azonnali beavatkozást igénylő, a forgalom biztonságát veszélyeztető úthibákat azonnal javítják, ahol a javítási munkákat nem tudják elvégezni, ott ideiglenesen, a brigádok kiérkezéséig táblázással hívják fel a közlekedők figyelmét a burkolathibákra – fogalmazott Pécsi Norbert Sándor.

Mitől függ, hogy melyiket újítják?

Rekordszámú, ezer kilométernyi, főleg mellékutat újíttathat fel ebben az évben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság javaslatatot tehet arra vonatkozóan, hogy melyik útra kerüljön sor, a beruházásokat pedig külön erre a célra indított programokon keresztül, elrendelés alapján és az ahhoz szükséges források biztosítását követően indíthatja el.

Pécsi Norbert Sándor részletezte: elmondható, hogy a szakemberek egy-egy útfelújításnál nemcsak az adott útszakasz műszaki paramétereit és állapotát veszik figyelembe, hanem olyan tényezőket is, mint például az adott út milyen úthálózati szerepet tölt be, mekkora forgalmat vezet le, járási, térségi központokat köt-e össze, a felújítása milyen gazdasági eredményeket generálna, mekkora munkahelymegtartó vagy -teremtő szerepe van, és természetesen a felújítások költsége is fontos szempont. Tehát az útfelújítások volumene nagyban függ a rendelkezésre álló forrásoktól.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában