játszótér, kondipark, sportpályák

2021.06.23. 10:43

Még egy ok a mozgásra: lakótelepi szabadidőközpontot adtak át Hajdúnánáson

Európában bárhol megállná a helyét az Ady Endre és a Mártírok úti lakótelep szabadidő központja.

Varos zöldítési program átadó Hajdúnánáson

Fotó: Kovács Péter

Többek között megépült egy 500 méter hosszúságú futópálya, elkerített, korcsoportonkénti játszótér, sportpálya, fitneszpark, kutyabarát övezet, kerékpártárolók, egységes kerti asztalok, padok, napelemes lámpatestek, szelektív hulladékgyűjtőket alakítottak ki. Újjáépítették a burkolatokat, a járdákat felújították. Több ütemben telepítettek fákat, cserjéket, mindemellett kialakították a Nánási Zöldellő Tanösvényt, amely a gyerekek és a szülők környezettudatos kikapcsolódását szolgálja, a helyi termékekre fókuszálva 10 interaktív állomással. Korszerűsítették a termelői piacot. A parkot szerdán ünnepélyesen is átadták.

Több pénz fejlesztésre

– Egy beruházás akkor éri el a célját, ha az ott lakók átérzik, hogy ez értük van, ha az olyan problémát old meg, amelyet ők nap mint nap átélnek. Ennek a parknak a megújulása is ezek közé tartozik. Az itt játszó gyerekek arra fognak emlékezni, hogy itt voltak ezen a játszótéren, itt kötöttek barátságot. Bízom benne, hogy ezek az interaktív játékok hozzásegítenek bennünket, hogy a gyermekek, az itt élők élete kiteljesedjen – fogalmazott Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében, aki a következő évek területfejlesztési politikájáról is beszélt.

„A jövőben az Élhető Város elnevezésű programra lehet fejlesztési támogatási igényt beadni. Ez kifejezi azt, hogy abban olyan fejlesztések legyenek, amellyel a helyi közösséget, a helyi életminőséget szeretnénk javítani. Akár már a nyár végén kiírhatjuk az első pályázatokat.”

– Jó kondíciókkal fogunk nekifutni a 2021-2027-es Európai Uniós pályázati időszaknak, hiszen összességében 116 milliárdot meghaladó forráskerettel fog rendelkezni Hajdú-Bihar megye, mégpedig úgy, hogy ezen az összegen a megye és Debrecen lakosságarányban osztozik meg. Ez a valóságban a megyeszékhelynek 43, a megyei településeknek 73 milliárd forint értékű pályázati forrást jelent. Ez lényegesen nagyobb összeg a 2014-2020-as pályázati időszakban lenyerhető összegnél.

Meg kell becsülni

Szólláth Tibor polgármester elöljáróban elmondta, hogy a park kialakításával számos problémát oldottak meg, de legalább ennyi keletkezett is. – Elköltöttünk itt közel 600 millió forintot. Először is tudjunk örülni annak, ami elkészül, és tudjuk azt megbecsülni. Ebben az esetben ez különösképpen fontos lesz, hiszen az ide telepített játszótéri elemek, hogyha nem vigyázunk rá, egy-két év múlva romokban fognak állni, mint ahogy az elődje is romokban állt egy pár év után. Éppen ezért komoly összefogásra van szükség. Az itt élő lakók és a város más részéről ideérkezők esetében is nagyon fontos, hogy vigyázzanak rájuk. Az önkormányzatnak pedig olyan új feladatot adott ez a felújítás, amire nem voltunk felkészülve. Ezt a parkot üzemelteti, nem ugyanaz lesz, mint a korábbit, amikor elég volt évente egyszer-kétszer levágni a füvet. Ha ezt nem öntözzük kellőképpen, nem jól üzemeltetjük, nem vigyázunk rá, akkor ez egy-két éven belül gyakorlatilag tönkre megy. Ez azonban nem lehet így. Vállalnunk kell, hogy ez a park szépen fog működni; és nem is tudok más feladatot adni a kollégáimnak, mint hogy ezt szervezzék meg.

Élettel telt meg a tér

– Nagyon ráfért már erre a lakótelepre, hogy felújítsák. Finoman szólva is katasztrofális állapotok voltak itt, de most már azért szépen néz ki a két házsor közötti széles terület, és nézze meg, tele van gyerekekkel – mondta az átadó ünnepséget a lépcsőházuk ajtajából szemlélő Szabó Ákos, aki azt is elmondta, hogy itt nőtt fel, és gyermekkorában minden nap lent játszottak, akkor is tele volt a lakótelep. Játszótér is volt, de a játékelemek elhasználódtak. – Volt egy salakpálya, azt tizenöt éve leaszfaltozták, de az hamar tönkre ment. Az utóbbi tíz évben aztán senki sem jött ide, elvadult a park. Úgyhogy nagyon ráfért a területre a rendbetétel. Voltak fakivágások is, a mi épületünk előtt megvan mindegyik fa. Egyébként mielőtt a favágáshoz fogtak, megkérdezték az itt lakókat, hogy melyik fát vágják ki.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában