Előadásokat is tartottak

2021.06.05. 12:36

Kórházlelkészek találkoztak Debrecenben

A reggeli szentmisét műhelymunkák is követték a plébánián.

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

És rajtad ki segít? Ezzel a címmel szervezett országos szakmai napot szombaton a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye kórházlelkészi szolgálata a Borbíró téri Megtestesülés-plébánián. A pandémia miatt az önkéntesek nem tudtak a betegágyak mellett szolgálni, de nem tétlenkedtek: biztos imahátteret jelentettek egy-egy kiválasztott kórházi osztálynak, bekapcsolódtak a betegeknek és kórházi dolgozóknak szánt ajándékok elkészítésébe, és ki-ki saját környezetében próbált a betegek, rászorulók segítségére lenni.

A találkozó főpásztori köszöntővel kezdődött, majd a nemrég befejeződött online képzés résztvevői vehették át okleveleiket Palánki Ferenc megyéspüspöktől.

A katolikus főpásztor hangsúlyozta: örvendetes, hogy vannak még olyanok, akik önként szeretnének jót tenni, mert a rohanó világban ez egyáltalán nem természetes, pedig az ember természetéhez hozzá kell tartoznia, mert jóra vagyunk teremtve. – Hálás vagyok a kórházlelkészi szolgálat megszerveződéséért és azért a lehetőségért, hogy központi forrásból finanszírozzuk a beteglátogatókat – mondta Palánki Ferenc, majd hozzáfűzte: a főállású beteglátogatók mellett jelentkeztek az önkéntesek is, akiken keresztül szól és vigasztal az Isten.

Fotó: Kiss Annamarie

A reggeli szentmisét előadások és kiscsoportos műhelymunkák követték a plébánián. A szakmai találkozón előadást tartott P. György Alfréd MI kamilliánus szerzetes, Gál Judit református kórházlelkész, dr. Baráthné Szalánczi Tímea református kórházlelkész, végül Berényiné dr. Felszeghy Márta.

Támasz, nehéz időkben is

Palánki Ferenc megyéspüspök 2018-ban alapította meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatát, melynek vezetésével Berényiné dr. Felszeghy Mártát bízta meg. A kórházlelkészség alapvető küldetése, hogy a kórházba került embereknek lelki támaszt nyújtson, elérhetővé tegye számukra a lelkipásztori szolgálatot, így segítve az orvosok, ápolók gyógyító munkáját.

 

A Kórházlelkészi Szolgálat az egyházmegye területén működő kilenc kórházban van jelen.

A szolgálatban nyolc beteglátogató dolgozik, akik felekezetre való tekintet nélkül szolgálják a beteg embereket. Ahhoz, hogy a beteglátogatók a betegek mellett alázattal, testvérként tudjanak segíteni a terhek hordozásában, a kórházlelkészség folyamatos képzésekkel, szakmai és lelki támogatással segíti munkatársait, hogy önzetlen szolgálatuk által Krisztus szeretete nyilvánuljon meg a betegek életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában