fotókkal

2021.06.24. 16:08

Rehabilitációs központot adtak át Nagyhegyesen

Közel 100 millió forintból újult meg a nagyhegyesi Fordulópont Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézménye.

Szociális bentlakásos otthon átadása Nagyhegyesen

Fotó: Kovács Péter

A Forrás Lelki Segítők Egyesülete átadta a Fordulópont Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézményét csütörtökön. A Nagyhegyes külterületén álló épület felújítása a „Sarokpont” pályázati program forrásából valósult meg, az intézményben 20 önként jelentkező szenvedélybeteg férfinak biztosítanak helyet, 16 és 50 év között.

A rehabilitáció alatt az intézmény ellátottjai olyan kompetenciákat sajátítanak el, amelyek segítségével szembe tudnak nézni szenvedélybetegségükkel, hogy aztán visszanyerjék az irányítást az életük felett. – A kormány nem hagyhatja bajban azokat, akik hajlandóságot mutatnak arra, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba – jelentette ki dr. Simon Attila István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Összetett folyamat

A rehabilitációs program egy egyéves terápiás modell alapján valósul meg. Ez idő alatt a bentlakók a szükségleteiknek megfelelő csoportos és egyéni fejlesztéseket kapnak.

„A folyamat egy négyhetes próbaidővel kezdődik: aki beköltözik, annak meg kell ismernie, el kell fogadnia a ház értékrendjét. A program későbbi szakaszainak középpontjában az önismeret, a konfliktuskezelés és a kommunikáció fejlesztése állnak”

– részletezte Batizi Ildikó, az intézmény vezetője. Mint mondta, az ellátottak foglalkozásainak része a munkaterápia (kerti és ház körüli munkák), valamint a sport és egyéb szabadidős tevékenységek. Kiemelte továbbá, aki elvégezte az egyéves, bentlakásos programot, lehetőséget kap a további, külső férőhelyek valamelyikének igénybevételére, ahol – maximum 30 hónapig – további segítséget kap céljai eléréséhez, és nappali oktatásban is részesül. – Orvos, pszichiáter, szociális- és mentálhigiénés munkatársak és önkéntesek is segítik a bent lakók felépülését – húzta alá Batizi Ildikó.

Van kiút a bajból

A Tiszántúlon alapvetően hiány van az ilyen rehabilitációs intézményekből, ezért külön öröm, hogy a cívisváros támogatja a programot – ezt már Berényi András, a Forrás Lelki Segítők Egyesületének elnöke jelentette ki. Azt is elmondta, a megújulásra fordított összegért még 2017-ben pályáztak, azonban többek között a pandémia és az építőipari anyagok drágulása miatt csak most érkezett el az átadás napja. Arra is felhívta a figyelmet, fontos, hogy minél több ember tudjon náluk rehabilitálódni, majd újra beilleszkedni a társadalomba. Ezzel dr. Papp Csaba, Debrecen Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának társadalmi elnöke is egyetértett. A épület átadásakor úgy fogalmazott,

segítenünk kell az elesetteknek: ítélkezés helyett meg kell próbálunk megértést tanúsítani.

– A függőségek hónapjában arra hívjuk fel a figyelmet: van segítség azok számára, akik valamilyen szenvedély rabjai lettek – csak kérniük kell.

Az épületet Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyés püspöke az ünnepélyes átadó végén megszentelte.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában