Jézus szívének tisztelete

2021.06.14. 13:14

Fontos egyházi emléknap esik június közepére

A jeles alkalom a katolikusoknál egyben a papok megszentelődésének napja is.

A debreceni Jézus szíve templom | Fotó: Napló-archív

Fontos, de sokak számára nem ismert dátum június 11., amely nem más, mint Jézus szívének tisztelete. Az emléknap a Szentíráson alapul: Krisztus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma.

A debreceni Jézus szíve templom | Fotó: Napló-archív

– Jézus Szíve ünnepét IX. Piusz terjesztette ki az egész egyházra. A főünnep napja a pünkösd utáni második vasárnapot, úrnapját követő péntek – tette közzé honlapján a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye. Mint az a portálon olvasható, Jézus szíve Isten emberré lett Fiának szíve, a megváltó isteni szeretet jelképe.

– Tiszteletének alapja az, hogy Jézus egész embersége, így szíve is az isteni személy kifejezője – fogalmaz a katolikus sajtóiroda. Közleményük emlékeztet arra is, hogy a középkorban, elsősorban a német misztikusainál már kimutatható volt a Jézus Szíve-tisztelet. Ezután a 16. században főként a jezsuiták és a karthauziak terjesztették a tiszteletet, aminek teljes kibontakozása a 17. században élt Alacoque Szent Margit látomásaihoz kapcsolódik.

Ezekben Jézus különösen az emberi hálátlanságot fájlalta, s a szív tisztelőitől engesztelést, valamint gyónást és áldozást kért a hónap első péntekjén – tudatta honlapján az egyházmegye sajtóosztálya.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában