a turizmust is élteti

2021.06.12. 22:31

A vadászok édenkertje a Gúthi-erdő

Világszerte ismert a Gúthi-erdőség, több nemzetközi díjat is bezsebelt a terület.

A megyénk nyírségi részén fekvő Gúthi-erdő jelentősége mind természetvédelmi, mind turisztikai szempontból vitathatatlan. Bár az erdő rendezett és gyönyörű, a messze földről érkező vendégek többsége mégsem kirándulás, hanem sokkal inkább vadászat céljából érkezik a vidékre. – Több mint hatvan éve állami vadászterületként tartják nyilván a térséget. A dámot 1972-ben telepítették be ide és a környékre. Vélhetően a nagy, összefüggő erdőség hatására itt maradt meg a legnagyobb állomány, s a megfelelő szakmai gondoskodás mellett annyira kedvező életfeltételeket talált, hogy 1991-ben egy elejtett dámbika agancsát a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) világrekordnak minősítette – fogalmazott Dufla Ferenc, a Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészetének igazgatója.

Mint elmondta, a terület 2002-ben „önmagát előzte meg” azzal, hogy egy újabb bika került terítékre, ami átvette a vezető helyet a világranglistán. – Jelenleg az első három helyet Gúthon elejtett bika foglalja el az említett listán. Ennek köszönhetően a gúthi vadászterület világszerte egyedülálló módon, kétszer is elnyerte a CIC Edmond Blanc-díját – fűzte hozzá. Szavai szerint a kedvező vadászati lehetőségek messze földről vonzzák a látogatókat, évről évre minden földrészről érkeznek vendégek egyéni és társvadászatokra is. – A dám mellett lehetőség van őz, gímszarvas és vaddisznó vadászatára is – tájékoztatott Dufla Ferenc. Kiemelte: ha kirándulás céljából vesszük nyakunkba az erdőt, nem árt az alapos tájékozódás, ugyanis mivel a négy vadfaj vadász­idénye eltérő, szinte állandóan vadásznak a területen, s ennek következtében előfordulhatnak korlátozások. Az erdőség és a környékbeli falvak is felkészülten várják a látogatókat, és örülnek a turizmus eredményezte gazdasági növekedésnek is. – Afrikából, de még Ausztráliából is érkeznek vendégek a területre, így településünkön a nagy érdeklődést kihasználva több vendégház is épült – mondta lapunknak Filemon Mihály, a Gúthi-erdőség nagy részét magában foglaló Nyírmártonfalva polgármestere.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában