Megemlékezés

2021.06.05. 10:08

A románok elől elszaladtak a vörösök

Szabó Csaba: Trianon üzenete számunkra a nemzeti megmaradás örök értéke.

Forrás: Városháza

A városban harangszó jelezte a trianoni diktátum aláírásának 101. évfordulóját. A görögkatolikus egyházkertben rendezték a megemlékezést, ahol Szabó Csaba polgármester és Tasó László országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait az évforduló kapcsán. Ezt követően a téglási történelmi egyházak képviselőinek vezetésével áhítattal és imádságban lehettek együtt a résztvevők. A történelmi kopjafa koszorúzása után, a „Trianon fáj” című emlékműsort hallgatta meg a közönség.

Minden nap erősödünk

Szabó Csaba kiemelte, hogy a Trianoni döntést követően a magyarság mind szellemi, mind gazdasági értelemben képes volt újra megerősödni, és képes volt túlélni az ezt követő újabb történelmi tragédiákat is. Mindehhez a legfontosabb kapaszkodót a történelmünkhöz, gyökereinkhez való ragaszkodás adta, és adja ma is.

A polgármester felidézte, hogy Tégláson 1923-ban a református templom torony tetején lévő rézgömbben, kéziratos üzenetet helyeztek el őseink.

A kézirat szerint a nagy háború után Tégláson is szocialista és kommunista egyesületek alakultak, de az itt élő földművelő nép bizalmatlanul fogadta őket, hiszen pontosan tudták, érezték, milyen mesterséges uszítás zajlik.

Akkor vált komolyabbá a helyzet, amikor a kommunista uralom utolsó napjaiban budapesti vörös katonák jöttek, s vették át a faluban az uralmat. Amikor jöttek az oláhok (románok – a szerk.), elszaladtak, magukra hagyták eleinket. A románok enni-innivalót raboltak, és zaklatták a népet, azonban hál’ Istennek Dégenfeld Pál gróf felajánlotta a kastélyát, a kamráját, ezután kímélték a népet.

– A történelem könyvekben nyilván sokáig nem olvashattuk az igazságot ezzel kapcsolatban sem, de előbb vagy utóbb mindig kiderül az igazság. A korabeli dokumentum Trianont átkozott békekötésként említi, ami szétdarabolta az országot, elválasztott magyar testvéreinktől, ami elszegényített minden magyart, hogy még koporsó deszkája se maradt. Pontosan leírták, hogy a megélhetésért kellett küzdeni, minden nap egyre erősebben, mert hazánkat, nemzetünket kellett újonnan teremteni – folytatta Szabó Csaba, aki szerint, a 100 évvel ezelőtt itt élő őseink azt akarták, hogy ezt mi, most, több mint 100 év elteltével is tudjuk.

Ezzel az erővel segítenek nekünk. Trianon üzenete számunkra a nemzeti megmaradás örök értéke.

Ezért nem értük utol őket

Tasó László országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy a nemzetünk megmaradása példa nélküli a világtörténelemben. A németek, osztrákok csak egy ujjukat veszítették, míg nekünk kezünk-lábunk levágták Trianonban. Így kellett versenyre kelnünk Nyugat-Európával, így furcsa azt számonkérni rajtunk, hogy miért nem értük még utol őket. A szélsőséges baloldali eszmék akkor is és most is veszélyeztetik a nemzetek megmaradását, szerintük nem fontos azzal foglalkozni az egyénnek, hogy honnan jött, milyenek a gyökereik. Az ilyeneket lehet tömegesen befolyásolni, irányítani. Ennek a baloldalnak érthetetlen mindmáig, hogy miért segítünk határon túli testvéreinknek, pedig Európában csak mi vagyunk az egyetlen ország, amely önmagával határos.

Kerekes-Bíró Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában