Egészség

2021.05.06. 20:00

Világszerte küzdenek a meddőséggel

Megváltoztak a társadalmi szokások: egyre később vállalnak gyermeket a párok.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az élete a nőgyógyászat dr. Deli Balogh Ildikó szülész-nőgyógyásznak, természetgyógyásznak. Azt mondja, a szakma sokszínűsége nem engedte el sosem a pályáról. A szakemberrel a meddőség témájáról beszélgettünk. A szülész-nőgyógyász szakorvos lapunknak elmondta, hogy a tanulmányait Debrecenben végezte, majd Karcagon kezdte a pályafutását még a nyolcvanas években, azóta rendületlenül segít nőként a nőkön. A lelki problémáikat megérti, a fájdalmaikat átélte, hiszen ő maga is édesanya, és hamarosan nagymama lesz. – Egy pillanatra sem bántam meg, hogy ezt az utat választottam – így nyilatkozott a találkozásunk alkalmával a jelenleg magánpraxisban tevékenykedő nőgyógyász. A meddőséggel kapcsolatban kiemelte: manapság sok a kórosan elhízott vagy a kórosan sovány, de ez csak egy említhető oka annak, amiért ma több a meddő pár.

Deli Balogh Ildikó (Fotó: Molnár Péter)

– Világszerte, szinte minden népcsoportban jelentős probléma a meddőség. A civilizált országokban most az a divat, hogy a diploma megszerzése előtt nem vállalnak gyermeket a nők. Amikor én az orvosi egyetemen hallgató voltam Debrecenben, akkor a kollégiumban a felső három szintet csak házaspároknak tartották fent, ahol időről időre megjelentek a babakocsik az ajtók előtt. Évtizedekkel ezelőtt a diploma megszerzéséig családok alakultak. Mára ez a hozzáállás teljesen eltűnt, és a családalapítás helyett a fiatalok újabb és újabb kihívásokat fogalmaznak meg, újabb és újabb végzettséget vágynak, emellett pedig a párkapcsolatok is később alakulnak ki – mondta, hozzátéve, manapság jellemző az is, hogy a nők a fogamzásgátló tablettákat évekig csak ciklusrendező hatásuk miatt szedik. – Sok nő akár 10-15 évig is szed fogamzásgátlót a családalapítás gondolata előtt, majd amikor babát szeretne, akkor szembesül a bajjal: se menstruáció, se ciklus, se peteérés, se mozgó spermium nem segíti ebben – emelte ki.

Deli Balogh Ildikó arról is beszélt, hogy a stressz mellett ma az inzulinrezisztencia is jellemző problematika a témát illetően.

Mint mondta, rendkívül egészségtelenül táplálkozunk, feleslegesen, túlzott mennyiségű cukrot viszünk be a szervezetünkbe. – Ilyen jellegű probléma esetén legalább fél év cukormentes diéta, sport, valamint megfelelő gyógyszeres kezelés szükséges ahhoz, hogy a kóros anyagcsere kissé helyrebillenjen. Ugyanakkor nemcsak a nőknél, hanem egyre több férfinál is kimutatható az inzulintúlsúly, amely kezeletlenül tíz éven belül cukorbetegséghez vezet. Emellett sok más hormon túlsúlya is okoz meddőséget, ez hormonméréssel gyorsan kiszűrhető – mondta.

A természet ereje

Deli Balogh Ildikó természetgyógyászként több gyógynövénytea-keveréket kifejlesztett, amelyek már évtizedek óta megtalálhatóak a boltok polcain. Alkotott keveréket többek között a változókorban lévő hölgyek számára, valamint a nők ciklusának rendezésére is. – Arra a problémára, amire nincs gyógyszer, arra gyógynövényt alkalmazok. Édesapám agrár­mérnök volt, az öcsém is ezt a pályát választotta. Elmondható, hogy virágok között nőttem fel, ismerem és vallom is a jótékony hatásukat. A gyógynövénykúrák lényege mindig az, hogy amiből sok van a szervezetben, azt nem fokozzuk, amiből pedig kevés, azt pótoljuk. A gyógynövénykúrák egyébként elférnek a gyógyszeres kezelések mellett, gyakran egyidejűleg is alkalmazzuk. Ha például egy nő sokat vérzik, akkor a progeszteronhatású gyógyszereket és gyógynövényeket használjuk a kezelésére egyszerre – mondta.

A hímzésben ott van az élet

Dr. Deli Balogh Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvos évtizedek óta hímez, és mint mondta, a szakmájának szépsége a hobbijában is elkíséri. – A matyó hímzés alapmotívuma a virág, amit ha jobban megvizsgálunk, akkor megláthatjuk, hogy a virágban belül ott van a növekedő magzat, körötte a kék magzatvíz, akörül a piros anyaméh, kívül pedig a spermiumok. Ez a motívumvilág csodálatosan megmutatja az életet. A hímzésben ott vannak az indák, amelyek a társas kapcsolatokat képviselhetik, a lehulló virágok, amelyek a vetéléseket szimbolizálhatják, de ott vannak a dupla virágok is, amelyek az ikrek képei lehetnek – osztotta meg az érdekességet a szakember.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában