Buzás Lajos elnökkel beszélgettünk

2021.05.31. 20:19

Új lendületet vett a BAGE

A korlátozások enyhítését követően a megszokott rendezvényeire készül az egyesület.

Buzás Lajos, a Bihari Állami Gondozottak Egyesületének elnöke | Fotó: Napló-archív

Fotó: KISS ANNAMARIE

A pandémia nemcsak a családokat, hanem a vállalatokat és a civil szervezeteket is nehézségek elé állította. A Bihari Állami Gondozottak Egyesületének (BAGE) is újra kellett tervezni minden programot a koronavírus-járvány miatt.

Buzás Lajos, az egyesület elnöke lapunknak elmondta: az évek óta bevett szokásaikat nem tudták alkalmazni a mindennapos támogató munkájukban.

– Mindent át kellett szerveznünk, de azt gondolom, hogy megbirkóztunk a feladattal. A pandémia időszakában nagy figyelmet fordítottunk a lakásotthonokban élő fiatalok segítésére. Az online oktatás sok rászoruló családban okozott gondot, így mintegy száz informatikai eszközt osztottunk ki a gyerekeknek, ezzel támogatva az otthon történő tanulásukat. A projekt indulásakor úgy állapodtunk meg a támogatószervekkel, hogy ezeket az informatikai eszközöket visszaadjuk, amint ismét a hagyományos tanrendben tanulhatnak a diákok. Később találtunk támogatókat azért, hogy véglegesen a gyerekeknél maradhassanak az eszközök – mondta.

Buzás Lajos, a Bihari Állami Gondozottak Egyesületének elnöke | Fotó: Napló-archív

Hozzátette: az a szülő, aki állami gondozásban nőtt fel, egymagára maradhatott a járványhelyzetben. – Talán ezeket a családokat még nagyon nehézség elé állította ez a rendkívüli időszak. Az állami gondozásban felnövő szülőknek nincsenek rokonai, akik segíthették volna őket a legnehezebb pillanatokban. Emellett a munkahely elvesztése és a lakhatás is nagyon megnehezítette a rászoruló családok életét – mondta.

Vissza a régi kerékvágásba

Kifejtette, bár találtak új lehetőséget a támogatásra az elmúlt egy évben is, de bíznak benne, hogy most már a megszokott programjaikkal is segíthetik a rászoruló családokat.

– Készülünk a BAGE-találkozóra, amelynek alkalmával egykori állami gondozott fiatalok látogathatják meg a jelenleg lakásotthonban élőket, de készülünk a Maugli-kupára is, aminek korábban nagy sikere volt a fiatalok körében. A legsikeresebb programunk pedig a csokigyűjtő akció, aminek ebben az évben tízéves jubileumát ünnepelhetjük. A jeles évforduló kapcsán szeretnénk nagy meglepetésünnepséggel előállni, éppen ezért nagyon reménykedünk abban, hogy nem lesz akadálya egy esetleges újabb járványhullám. A csokigyűjtő akció rendkívül népszerűvé vált az elmúlt években, és szeretnénk, ha ez az érdeklődés a tízéves jubileumot is jellemezhetné. Többek között népszerű fellépőkkel lepnénk meg a gyerekeket egy gálaesten – részletezte, hozzátéve, a támogatókra a pandémia alatt is számíthattak, ennek köszönhetően tavaly év végén is mintegy 3500 mikuláscsomagot oszthattak szét a szegény sorsú gyermekek között.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában