Közlekedés

2021.05.27. 10:04

Új kerékpárútnak örülhetnek a bringások Nagyhegyesnél

Őszre elkészülhet a kerékpárút a nagyhegyesi körforgalom és Látókép között.

Fotó: Kiss Annamarie

Ismét közelebb juthatunk egy lépéssel ahhoz, hogy Nagyhegyes és Debrecen között biztonságosan lehessen kerékpárral közlekedni. Csütörtökön ismertették ugyanis annak a beruházásnak a részleteit, melynek révén új kerékpárútnak örülhetnek majd a bringások a már meglévő, Balmazújvárost Nagyhegyessel összekötő út, illetve Debrecen közigazgatási határa közötti szakaszon, a 33-as főút mentén. A csaknem hét kilométeres, 700 millió forintos támogatásból megépülő aszfaltcsík csatlakozik majd a cívisváros által megépíteni tervezett, Debrecenből nyugatra tartó kerékpárúthoz.

A csütörtökön bemutatott beruházásban a térképen kék folytonos vonallal jelzett kerékpárútszakasz épül meg

Ottjártunkkor tapasztalhattuk, hogy a nagyhegyesi körforgalom és Látókép között létesítendő út nyomvonalának a nyugati részén már végzik a gépek a földmunkákat. A beruházás alapkövét az építendő útszakasznak a látóképi tó közelébe eső végénél helyezték el csütörtökön. Az ünnepségen Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár egyebek mellett arról beszélt, hogy a kerékpározási szokások változása új fejezetet nyit a turizmusban, hiszen egyre többen érkeznek kétkerekűvel egy-egy üdülőhelyre; ez is indokolttá teszi a mostani projekt elindítását, illetve az eddig belefektetett sok-sok munkát. Arra is utalt: a célok között szerepel, hogy a várhatóan idén ősszel használatba vehető új szakaszt összekössék a debreceni városi kerékpárút-hálózattal, ám ez még várat magára, hiszen azon a helyen javában folynak a BMW-gyár építését megelőző munkálatok.

Pajna Zoltán (balról), Bodó Sándor, Bajusz Istvánné és Varga Olivér | Fotó: Kiss Annamarie

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke a térség kerékpárút-hálózatának jövőjéről, illetve annak turisztikai vonatkozásairól szólva többek között jelezte: rövidesen ki tudják választani a Debrecen–Ebes kerékpárút tervezőjét, így néhány év múlva körbe lehet kerekezni a területet Debrecenből indulva Nagyhegyesen, Hajdúszoboszlón, Ebesen keresztül.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke | Fotó: Kiss Annamarie

Visszatérve a most zajló beruházás részleteihez, a kerékpárút két és fél méteres burkolatszélességgel, fél-fél méter padkával épül, így kétirányú közlekedést tesz lehetővé. A területet előkészítették, s a nyomvonal útjába eső növényzet pótlására csaknem hétszáz fát telepítenek majd újra – derült ki a kivitelezők részéről Varga Olivér ügyvezető tájékoztatásából.

Bajusz Istvánné, Nagyhegyes polgármestere | Fotó: Kiss Annamarie

Bajusz Istvánné, Nagyhegyes polgármestere felidézte a település kerékpárút-fejlesztési erőfeszítéseinek a történetét, majd pedig annak a reményének adott hangot, hogy eljön majd az az idő, amikor Hortobágyról is kerékpárral járhatnak Debrecenbe dolgozni. Megemlítette: ismer olyan nagyhegyesi lakost, aki korábban 25 évig nap mint nap kétkerekűvel járt a cívisvárosbeli munkahelyére.

FGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában