érettségi

2021.05.05. 14:52

Történelmi tudásukról adtak számot a végzősök, nem tartották túl nehéznek a feladatokat

Vidáman üdvözölték az iskolából kilépő diákok egymást a szerdai történelemérettségi után a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium előtt.

Fotó: Molnár Péter

A felszabadultság valószínűleg annak is köszönhető, hogy a tanulók már a vizsgák felén túl vannak. A harmadik vizsganapon leggyakrabban elhangzó kérdés: „Melyik esszét írtad?”. Az érettségizők választhattak, hogy vagy az 1541 és 1568 közötti török terjeszkedés menetét és célját vagy a dualizmus kori ipar fejlődését mutatják be nagy esszében. Néhány fazekasos diákot megkérdeztünk arról, hogy sikerült a történelemérettségi.

Supp György | Fotó: Molnár Péter

– Alapvetően jónak éreztem, szerintem volt benne kettő nehezebb feladat, ami részletekre kérdezett rá, például a bécsújhelyi szerződéssel vagy a német újraegyesüléssel kapcsolatban is volt egy-egy nehezebb feladat, de egyébként teljesen vállalható volt. Nagy esszé témájának a dualizmus korabeli ipart választottam – mondta Supp György, aki úgy érzi, szóbeli nélkül könnyebb lesz az érettségi most, rengeteg stresszt jelentene még az egy hónapos felkészülés.

Orosz Viktória szerint emberséges feladatok voltak, bár nem ezekre az esszétémákra számított a korábbi évek feladatlapjai alapján.

Orosz Viktória | Fotó: Molnár Péter

– Reménykedtem benne, hogy Mátyás király lesz az egyik téma. A dualizmust választottam, rövid esszének pedig hűbériséget. Szerintem a dualizmus egy nagyon jó téma, reménykedem a legjobbakban. Voltak trükkös kérdések, de szerintem megoldható feladatsor volt – mondta Viktória, aki reménykedett abban, hogy megtartják a szóbelit, neki a szóbeli megnyilatkozás az erőssége.

– Beletörődtem abba, hogy nem lesz szóbeli, reménykedek, hogy így is sikerül felvételt nyernem arra az egyetemre, amit kinéztem magamnak – mondta.

Komódi Kitti | Fotó: Molnár Péter

Komódi Kitti magyarból és matematikából is emelt szintű érettségit írt, így szerinte a történelem középszinten még jobban sikerült.

– Itt is izgultam, de amint megláttam a feladatlapot, elmúlt. Ez egyáltalán nem volt olyan bonyolult, mint a magyar és a matematika. Szerintem a források jól használhatók voltak, az atlasz is nagyon hasznos volt, persze igényelt háttértudást, de ettől függetlenül szerintem egyszerű volt – vallja Kitti.

Duró Ferenc történelemtanár szerint az idei középszintű történelem érettségi változatos tesztfeladatokat tartalmazott, az érettségi szabályzatnak megfelelően a huszadik század volt domináns.

– A rövid feladatoknál mindegyik történelmi korból lehetett egy-egy feladatot találni, de a szabályzatnak megfelelően a 20. század dominált, a Kádár-rendszerrel, a német egyesítéssel, szövetségi rendszerekkel kapcsolatban is voltak kérdések. Összességében szerintem ezek jól megoldható feladatok voltak. Egy-egy esetben látható volt az, hogy talán vannak olyan kérdések, amik egy kicsit gondolkodtatóbbak vagy cselesebbek voltak, de ezeket leszámítva megoldható volt a történelemérettségi – értékelte a feladatsort Duró Ferenc. A rövid esszék témája a középkori hűbériség, valamint a Szovjetunió két világháború közötti politikája volt. A két hosszú esszénél pedig az egyik az 1541 és 1568 közötti török korral, a másik pedig a dualizmus iparával foglalkozott.

Duró Ferenc | Fotó: Molnár Péter

– Az esszétémák is megoldhatók, jól kifejthetőek voltak. Egy viszonylag korrekt, jól megoldható feladatlapot kaptak a diákok. Bízunk benne, hogy sikerült jól abszolválni ezt a feladatot – mondta a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium szaktanára.

Mint mondta, a történelmi atlasz nemcsak az esszéknél, hanem a tesztfeladatoknál is segítséget nyújtott a vizsgázóknak, például volt egy olyan feladat, ami a 18. századi demográfiai változásokkal foglalkozott.

– A két hosszú esszénél is biztosan segítséget nyújtott az atlasz, különösen úgy, hogy ki is emelte a feladat leírása, hogy lehet használni. Aki kellő ügyességgel forgatta, az biztos, hogy talált benne hasznos információkat – vallja a szaktanár, aki szerint ezt az írásbelit meg lehetett úgy oldani, hogy a továbbtanuláshoz jó eredményt tudjanak továbbvinni a tanulók.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában