Mezőgazdasági projekt

2021.05.06. 14:17

Sokfélét termelnek Fülöpön

A szomszédos településen felbukkanó sertéspestis megnehezítette az állattenyésztést.

Forrás: Napló-archív

Fotó: Kovacs Peter

Debrecen robbanásszerű gazdasági növekedésének következtében egyre többen szeretnének munkát találni a megyeszékhelyen, aminek következtében sok kisebb településen csökken a közmunkások száma. Nincs ez másképp Fülöpön sem. – Azt gondolom, hogy az 5-6 évvel ezelőtti létszámnak körülbelül a fele dolgozik most közfoglalkoztatásban, ez nálunk közel negyven főt jelent – mondta lapunknak Hutóczki Péter, Fülöp polgármestere. – Azok az emberek maradtak túlnyomó többségében, akik nem próbáltak vagy nem tudtak elhelyezkedni a versenyképes munkaerőpiacon. Ettől függetlenül én azt gondolom, hogy nagy odafigyeléssel velük is lehet értéket teremteni – tette hozzá.

Mint megtudtuk, jelenleg négy közfoglalkoztatási program működik a településen, melyek közül a legnagyobb a mezőgazdasági projekt.

– A takarmánynövényeket beleszámítva több mint 10 hektár területen gazdálkodunk, illetve állattenyésztéssel is foglalkozunk, ugyanis van egy 50-60 darabos sertésállományunk, melyet főként a köz­étkeztetésben használunk fel – fogalmazott. Hozzátette, az elmúlt időszakban eléggé megnehezítette életüket az afrikai sertéspestis, amely ugyan a vadállományban már évek óta jelen van, viszont pár hónapja a Fülöptől csak néhány kilométerre lévő Érmihályfalván is megjelent, ami miatt hónapok óta nem lehet sertést szállítani és vágni. – Ez komoly gondot jelent, mert nagy takarmányigény merül fel – hangsúlyozta a polgármester.

Maguknak állítják elő

A sertéseken kívül tojótyúkot is tenyésztenek, ami azért is fontos, mert egy másik közfoglalkoztatási program keretében helyi sajátosságokat, többek között házi tésztát gyártanak. – Elsősorban a köz­étkeztetés számára gyártunk száraztésztát, amihez szükség van a jó minőségű házi tojásra. A tésztagyártáson túl savanyítással is foglalkozunk, amihez a mezőgazdaságban magunknak termeljük meg az alapanyagokat, azonban ez csak szezonális munka – fogalmazott.

A mezőgazdasági projekt keretein belül minden közétkeztetéshez szükséges zöldséget és gyümölcsöt megtermelnek.

– Hűtő- és fagyasztókamrákat is sikerült kiépítenünk, így hosszú ideig tudjuk tárolni az alapanyagokat – mondta Hutóczki Péter. Mint megtudtuk, a szociális programban elsősorban a helyi külterületi közutak és vízelvezető csatornák karbantartásával foglalkoznak, a hosszabb idejű közfoglalkoztatásban pedig az önkormányzati intézményeknél dolgozó takarítók és karbantartók, illetve a település zöldterületeiért, parkjaiért felelő munkások tevékenykednek.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában