több program is indul

2021.05.22. 12:56

Minden eddiginél nagyobb fókusz vetül az idén a kutyák ivartalanítására

Nehéz úgy megoldást találni egy ilyen problémára, ha arra nincs nagy hajlandóság a lakosok részéről.

A kutyák ivartalanítását szakszerű körülmények között, hozzáértő emberek végzik | Fotó: MW-archív

Fotó: Csapó Balázs

Nagy hangsúlyt fektet az ebek ivartalanítására a kormány, ugyanis a tervek szerint egész évben tart majd az a program, amelyet még márciusban indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Szalay Csaba | Fotó: Napló-archív

Hamarosan pedig a Magyar falu program részeként hasonló célból meghirdetett, ám lényegesen nagyobb költségvetésű ivartalanítási akcióban is lehet pályázni. A Nébih a lapunknak eljuttatott közleményében hangsúlyozta, a kutyák ivartalanítása és ezáltal a populáció kordában tartása szinte mindig időszerű. – A márciusban indított program elsősorban az ötezer lélekszám alatti kistelepülésekre összpontosít – közölték. A szakszerű ellátás hiánya több faluban okoz problémát, erről számolt be Szalay Csaba, Váncsod polgármestere is. – Többször meggyűlt a bajunk a kóbor kutyák szaporulataival. Nagyon örülök a programnak, szeretnénk is részt venni benne, és remélem, az ingyenesség meghozza majd a kutyatulajdonosok hajlandóságát ebeik ivartalaníttatására – fogalmazott.

A kutyák ivartalanítását szakszerű körülmények között, hozzáértő emberek végzik | Fotó: MW-archív

Helyieket is kérdeztek

Nem csak Váncsodon akad gond az elkószált négylábúakkal. Erdős Tibor, Bagamér polgármestere arról számolt be, hogy a településen sokan nem partnerek az ilyen jellegű beavatkozásban. – Nehéz úgy megoldást találni egy ilyen problémára, ha nincs nagy hajlandóság a lakosok részéről – fogalmazott. A Né­bih programjának 50 millió forintos támogatásából országszerte 1400, míg a Magyar falu programon belül meghirdetett pályázat 500 millió forintos fedezetéből mintegy 14 ezer állatot ivartalaníthatnak majd. – A program kapcsán technikailag lényeges kiemelni, hogy a részt vevő területek kijelölése nem pályázat útján történik, hanem a rendelkezésre álló szakmai információk, például ebrendészeti adatok és tapasztalatok, civil szervezetek saját felmérései, visszajelzései alapján – olvasható a közleményben.

Ezt alátámasztotta Szilá­gyi Attila, az egyik állatorvosi rendelő tulajdonosa is, aki lapunknak elmondta, hogy Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos – több hajdú-bihari csoport között – velük is folytatott egyeztetéseket, és kikérte a szakmai tanácsát a program létjogosultságáról. – Bár tapasztalunk elszigetelt eseteket, sokan hajlandók az ebeik ivartalanítására. Korábban nem volt más választásuk, mint a megszületett, ám nem kívánt szaporulatot eltenni láb alól, de most már van – hangsúlyozta. A kampányok egyik célja, hogy javuljon a kutyák ivartalanításának társadalmi elfogadottsága, illetve sikerüljön eloszlatni az ezzel kapcsolatos tévhiteket is. – Kiemelt célunk a kutyatartókban annak tudatosítása, hogy az ivartalanításnak sok pozitívuma van az állatok egészsége szempontjából. Az is jelentős hozzáadott értéket képvisel, hogy a programban szükség szerint a veszettség elleni védőoltás beadása, a mikrocsippel való megjelölés az adatok hivatalos rendszerben történő rögzítésére, valamint – indokolt esetben – az utókezelés is megvalósul – közölte a Nébih.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában