Összefogás

2021.05.28. 13:48

Mesés együttműködésben vett részt a Debreceni Egyetem

A megyei büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjai készítettek képeket a gyerekeknek.

Forrás: unideb.hu

Mesefigurákat és rajzfilmhősöket ábrázoló festményeket adtak át a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet képviselői a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermek- és ifjúságpszichiátriai Osztályának május 28-án. A fogvatartottak által készített képek otthonosabb környezetet teremtenek a gyógyuláshoz – tudatta a hirek.unideb.hu.

– Mindig nagyon örülünk az ilyen felajánlásoknak, hiszen a képekkel barátságosabbá tudjuk tenni az osztály folyosóit, szobáit. Erre nagy szükség is van, hiszen a gyerekek hosszú heteket, hónapokat töltenek nálunk.

„A festmények, színes rajzok között egy kicsit otthonosabban érezhetik magukat, ami a gyógyulásukat is segítheti.”

Egyébként a gyerekek rajzaival, kézműves alkotásaival is rendszeresen díszítjük az osztályt – mondta Kamuti Katalin, a Klinikai Központ Gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztályának osztályvezető főorvosa. A képeket reintegrációs őrizetben lévők és fogvatartottak készítették egy rendhagyó szimbolikus jóvátételi program keretében.

A projekt célja a fogvatartottak számára a bűncselekmény következményével történő szembenézés és felelősségvállalás elősegítése, valamint a társadalmi beilleszkedés támogatása.

A festményeket a debreceni börtön képviselői adták Kamuti Katalin osztályvezető főorvosnak a Gyermek- és ifjúságpszichiátriai Osztály udvarán, a Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusán. A festmények mellett édességet is felajánlottak a kis betegeknek.

Az osztályon 3-18 éves betegeket látnak el. A klasszikus gyermekpszichiátriai kórképek (depresszió, szorongás, gyermekkori pszichózis, kényszerbetegség, étkezési zavarok, magatartászavar) diagnosztikája és terápiája mellett fontos feladat az autizmus diagnosztikája, az autista gyermekek egyéni fejlesztése, szocializációja, illetve szaktanácsadással segítik a szülőket. Ezeken kívül pszichoterápiás és önismereti csoportokat, relaxációs tréningeket szerveznek, valamint egyéni és csoportos gyógypedagógiai fejlesztést, kreatív terápiát, játékterápiát tartanak a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában