érettségi 2021

2021.05.03. 14:38

Korrekt, már-már könnyűnek mondható volt a magyar

Hétfő reggel 9 órakor magyar nyelv és irodalom érettségivel vette kezdetét az idei érettségi időszak.

Fotó: Matey István

A diákoknak 4 órájuk volt megoldani a feladatokat, melyek úgy tűnik, illeszkedtek a rendkívüli tanévhez, a megkérdezett diákok és szaktanár szerint sem okozott különösebb gondot az idei feladatsor. Nagy meglepetések nem voltak középszinten, klasszikusokat vetettek be a feladatsor összeállítói a nagyobb feladatoknál: Mikszáth-novellát elemezhettek a vizsgázók vagy – a tavalyi évhez hasonlóan – Arany János és Tóth Árpád egy-egy verset hasonlíthatták össze.

„Abszolút korrekt, felhasználóbarát feladatsorról van szó”

– így jellemezte az idei magyarérettségit Szabóné Balogh Anita, a DSZC Vegyipari Technikum magyartanára.

A szövegértési feladatban az 1848-as szabadságharc szónokairól szóló íráshoz kapcsolódtak kérdések. – Az első oldalon egy bemelegítő feladatsor volt 1-2 pontos feladatokkal, az ötödik és a nyolcadik feladat igényelt kisebb keresgélést egy-egy érv megfogalmazásával, de volt benne igaz-hamis is. Évek óta megjelölik a bekezdést is, ami könnyíti a feladatsor megoldását – mondta a szaktanár. Hosszabb kifejtést igénylő feladat nem nagyon volt most sem, hiszen erre van az érvelés, ami idén igen könnyen megfogató téma köré épült.

Szabóné Balogh Anita magyartanár | Fotó: Matey István

– Egy könnyű feladatot kaptak az érveléshez is, azt kellett eldönteni, a videojátékozás vagy a társasjátékozás-e a jobb. Ilyenkor a szövegértés a legfontosabb, hogy megértse a tanuló feladatot, itt vannak elrejtve kulcsinformációk: személyes élményt is bele kellett tenni és a felvezető szövegre is utalni kellett. Itt egy-egy pontot veszhet valaki, ha ezt a két dolgot nem veszi észre, de többéves gyakorlás után a diákjainknak ez nem okoz problémát – mondta a szaktanár, aki szerint a gyakorlati szövegalkotás nagyon jó volt, hiszen kérvényt kellett írni.

A második feladatlap megoldására 150 perce volt a diákoknak, itt egy műértelmező szöveget kellett írniuk. Idén Mikszáth Kálmán Szücs Pali szerencséje című novelláját elemezhették a vizsgázók vagy – a tavalyi évhez hasonlóan – Arany János és Tóth Árpád egy-egy verset hasonlíthatták össze.

– Mikszáth Kálmán jolly joker volt, ő az a szerző, akit ismerünk, tanítunk, több órán keresztül foglalkozunk a novelláival. Egy sima novellaelemzés szempontjaival is megoldható volt a feladatsor, ezen kívül kellett egy-két dologra odafigyelni: sajátos elbeszélői megoldásokra és a főszereplő személyiségváltozására. Egy könnyedén megoldható értelmezésről volt szó – értékelte. Az összehasonlító elemzésről elmondta, Arany János Epilógus című verse benne van a tanmenetekben, Tóth Árpád Gyopár című költeménye viszont nem túl ismert. – A létösszegző vers motívumait kellett összehasonlítani, több évnyi gyakorlás után úgy gondolom, hogy egy megadott verselemzési szempontsor alapján meg lehetett csinálni. Arra kellett ügyelni, hogy a két verset párhuzamosan elemezzék – fogalmazott Szabóné Balogh Anita. Hozzátette:

„Érezhető volt a könnyítés, egy jól megoldható feladatsor volt, tehát nem volt váratlan, ismeretlen, értelmezhetetlen szempont egyik feladatban sem.”

Megkönnyebbült arcokkal találkoztunk a Vegyipari előtt, többen jóval 13 óra előtt már végeztek a magyarérettségivel.

Ludai Anna és Kajtár Mátyás is mosolygott a maszk alatt | Fotó: Matey István

Karalyos Anna Eszter szerint könnyebb volt a feladatsor azokhoz képest, amiket gyakorolt. – A szöveg is érthető volt, mindent ki lehetett belőle szedni, az érvelésnél és a szövegalkotásnál is nagyon jó témák voltak, könnyen lehetett érvelni és értelmezni is – osztotta meg velünk a 12. b. osztályos tanuló, aki a második feladatlapon a novellaelemzést választotta.

Heveli Adrián is a Mikszáth mű-mellett döntött, a többi feladattal sem volt problémája. – Nagyon jól ment, idén érezhető volt, hogy tekintettel voltak a vírushelyzetre, illetve a következményeire. Könnyű volt, főleg az első része. Az érvelésben nagyon jó volt a téma, ugye a mai fiatalok körében eléggé elterjedt a videó- és a társasjáték is. A második részben én a novellaelemzést választottam, könnyen értelmezhető volt a szöveg, jó terjedelemben lehetett írni róla, ha valaki nem is volt annyira felkészült, csak egy alaptudása volt a novellaelemzésről, akkor is tudott róla írni 400 szót, az idővel egyáltalán nem volt gond – mondta Adrián, aki úgy érzi, meglesz a négyes.

Láthatóan nagy volt az öröm, Karalyos Anna Eszter, Heveli Adrián és Lipóczi Vanda is mosolyogva állt fotósunk kamerája elé | Fotó: Matey István

Lipóczi Vanda szerint is kifejezetten könnyű volt az első feladatsor. – A második résznél sem éreztem, hogy tragikus lett volna, a témák jól kifejthetők voltak, a novellaelemzés nagyon könnyű volt, szerintem nulla tudással is mindenki meg tudta volna írni ezt a magyarérettségit. A novellaelemzésnél hozható volt a 400-500 szó, én például 530 szót írtam – véli Vanda, aki úgy látja, az előző érettségikhez képest könnyű volt az idei.

Kedd reggel 9 órakor a matematikaérettségivel folytatódnak a vizsgák.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában