Újra megtelnek az iskolák

2021.05.10. 07:00

Ismét a padban: van, ahol molinóval üzentek a visszatérő tanulóknak

Megyeszerte diákok ezreinek visszatérését jelenti az újranyitás.

A Debreceni Dózsa György Általános Iskolába már nagyon várják vissza a felsősöket is | Fotó: Matey István

Hétfőn újabb enyhítés lépett életbe, melynek értelmében ismét iskolapadba ülhetnek az általános iskolák felső tagozatos diákjai, valamint a középiskolások is. Április 19-én már az óvodások és az alsó tagozatos diákok visszatértek az intézményekbe, most csatlakozhatnak hozzájuk az idősebb diáktársaik is. A Magyar Közlöny csütörtöki számából kiderül: módosított kormányrendelet rögzíti azt, hogy hétfőtől az óvodásoknak és az iskolásoknak lehetőségük nyílik a sportlétesítmények, uszodák, edzőtermek és jégpályák szervezett keretek között történő látogatására, tehát szervezhetők testnevelésórák, sportszakkörök, iskolai sportkörök vagy sport­oktatás ezeken a helyszíneken is. A közlönyben a felsőoktatásra vonatkozó kormányrendelet módosítása is olvasható. Eszerint a felsőoktatási intézmény rektora dönthet az oktatás – így különösen a hallgatók gyakorlati képzésének, valamint a tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint hallgatói jelenlétet igénylő tudásmérésnek – személyes érintkezés mellett történő megrendezéséről, a szükséges védelmi intézkedés betartásával. Tehát, ha a rektor úgy dönt, lehet jelenléti oktatás és személyes vizsga is.

Lázmérés, fertőtlenítés

Megyeszerte készülnek az iskolák a diákok fogadására; a három tankerületi igazgatót kérdeztük a szabályokról és a tapasztalatokról.

Mindhárom – a debreceni, a hajdúböszörményi és a berettyóújfalui – tankerület által fenntartott iskolák a jelenleg hatályban lévő járványügyi előírásoknak maradéktalanul megfelelve, az óvintézkedések legmagasabb fokú betartása mellett készülnek, és várják a tanulókat.

Az épületekbe továbbra is testhőmérséklet-mérés és kézfertőtlenítés után léphetnek be a diákok és a dolgozók is.

A Debreceni Tankerületi Központ által fenntartott intézményekbe 5998 felső tagozatos, valamint 4848 középiskolás tanuló – 3819, ha nem számítjuk az érettségiző diákokat – tér vissza hétfőn – tudatta a Naplóval Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató. Hozzátette: – A korábbi tapasztalatok alapján a diákok fegyelmezettek és felelősségteljesek az egymás védelmét szolgáló óvintézkedések betartásában. A közösségi terekben továbbra is kötelező a maszk viselése, emellett a technikai dolgozók folyamatosan gondoskodnak a helyiségek takarításáról és fertőtlenítéséről. A hatályos jogszabályok alapján az intézmény a házirendjében az általános ajánlásnál szigorúbb egészségvédelmi protokollt is meghatározhat, ez azonban a szülői közösséggel, a nevelőtestülettel egyetértésben történik – közölte Pappné Gyulai Katalin.

Van mit pótolni

– A Hajdúböszörményi Tankerületi Központ által fenntartott intézményekbe mintegy 3500 felső tagozatos tanulót, az érettségizőkön túl több mint 500 középiskolást, a művészetoktatásba 2400 tanulót várunk vissza hétfőtől – tudatta a Naplóval Tóth Lajos Árpád tankerületi igazgató. Április 19-én az 1–4. évfolyamos diákok már visszatértek az iskolákba. – Az alsó tagozaton nem számottevő a tanulók hiányzása, ezért a magasabb évfolyamokon sem számolunk távolmaradással. Hiányzik számukra a közösség, a tanulók és a pedagógusok is várják a személyes találkozást – hangsúlyozta. Tóth Lajos Árpád arra is kitért, hogy a tanév hátralévő részében nagy hangsúlyt helyeznek a felzárkózásra, s amint a szabályok megengedik, igyekeznek az utóbbi időszakban háttérbe szorult közösségi élményeket is pótolni.

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben 5421 felső tagozatos diák és 970 középiskolás tanuló folytatja a jövő héten tanulmányait jelenléti munkarendben – erről már Majosi Pálma tankerületi igazgató számolt be lapunknak. A tankerülethez tartozó iskolákban az alsó tagozatos jelenléti munkarend tapasztalatai alapján kiugróan magas hiányzás nem fordult elő, a diákok 85 százaléka részt vett a jelenléti munkarendben.

Gyerekek nélkül csak kísértetház volt

A Debreceni Dózsa György Általános Iskola ablakában néhány hete már olvasható a felirat: „Visszavárunk!”. Ez nemcsak a tanulókra, hanem a kollégákra és a szülőkre egyaránt vonatkozik.

A Debreceni Dózsa György Általános Iskolába már nagyon várják vissza a felsősöket is | Fotó: Matey István

Pallósné Bodnár Erika, az intézmény igazgatója elmondta, lelkileg és fizikailag is készültek a teljes újranyitásra. Az elmúlt időszakban a város jóvoltából kívülről, a Debreceni Tankerületi Központnak köszönhetően pedig belülről is teljesen megújult az iskola. – Amikor a kicsik visszajöttek, meglepődtek, hiszen teljesen új belső fogadta őket. Nagyon tetszett nekik; kíváncsi vagyok a felsősök reakcióira is – mondta lapunknak Pallósné Bodnár Erika. – Nagyon várjuk vissza őket, nemcsak a gyerekeket, hanem azokat a kollégákat is, akik a felső tagozatban tanítanak, hiszen nagyon régen találkoztunk már. Minden valamirevaló pedagógusnak nagyon hiányzik a gyerekek jelenléte. Látom az alsó tagozatosokon is, hogy bár hatékony volt az online oktatás, a kis elsősöknek hiányzott, hogy átöleljék a tanító nénit, lássák a mosolygó szemüket – vallja az intézményvezető. Pallósné Bodnár Erika arra is kitért, az április 19-i héten 75-80 százalékos volt a részvételi arány az alsósok körében, majd napról napra egyre több gyerek jött, ezen a héten már az alsósok 90 százaléka az iskolában volt.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában