Beleszeretni és beköltözni

2021.05.21. 20:27

Ingatlanvásárlás: az első benyomás többet számít, mint a konkrét elképzelés?

Nem könnyű dönteni a meglévő anyagi források vagy a környezeti tényezők javára.

Fotó: Illusztráció/ Shutterstock

Pályakezdőként hatalmas örömet és büszkeséget jelent az első lakáskulcs tulajdonlása, és családalapításkor is nagy hangsúlyt fektetünk az általunk kinézett ingatlan elhelyezkedésére. De végül mi alapján választjuk ki a nekünk legmegfelelőbb otthont? És milyen segítséget jó igénybe venni vásárláskor?

A Hajdú-bihari Naplónak Szabó Gabriella, a legismertebb ingatlanközvetítő hálózat értékesítője számolt be a keresleti piac tapasztalatairól, összegezve a vásárlók legfontosabb szempontjait.

„Az ingatlanpiac rendkívül izgalmas, és sok összetevője van, amit érdemes vizsgálni. Azt lehet mondani, hogy az árakat a kereslet határozza meg, így azok az ingatlanok, amelyek a legtöbb vevőjelöltet megfogják, mindig drágábbak lesznek.”

– Nagyon sok vevő keres meg azzal, hogy segítsem megtalálni számukra a legmegfelelőbb otthont. Nagy vonalakban lehet keresettebb ingatlanokról beszélni az alapján, milyen keresési paraméterek a leg­gyakoribbak: ha például lakásról beszélünk, általában a földszintet, a zárószintet, illetve az ötödiknél magasabb emeleteket első körben kizárják az ügyfelek. Ugyanakkor preferálják az erkélyes, felújított, műanyag nyílászárós, egyedi mérésű fűtéssel rendelkező ingatlanokat. A környék is fontos szempont – általában vagy a jelenlegi otthon határozza meg az elképzelést, vagy a nyugodt, csendes környezet, néha pedig az, hogy gyalogosan minden könnyedén elérhető legyen – emelte ki a szakértő.

Az értékesítő elmondása szerint a tapasztalat azt mutatja, bármennyire is konkrét elképzeléssel érkeznek a vevőjelöltek, nyolcvan százalékban végül nem azon a városrészen és nem olyan paraméterekkel rendelkező ingatlanba szeretnek bele, amit első körben meghatároztak.

Végül az érzelem dönt

Fotó: Szabó Gabriella-archív

– Az emberek nagy része nem racionálisan dönt, hanem érzelmek alapján. Éppen ezért egyre nagyobb igény van a home staging szolgáltatásra, ami hétköznapi nyelven annyit tesz, hogy a tulajdonos vagy épp a megbízottja nagyobb felújítás nélkül olyanná varázsolja az ingatlant, ami elcsábítja a vevőket. Ez olyan, mint az első benyomás: nagyon nehezen lehet megváltoztatni, még észérvekkel is. Márpedig ha megtekintéskor nem jön át a hangulat, vagy éppen ­rossz benyomást kelt maga az ingatlan, nagyon nehéz lesz értékesíteni, ezáltal pedig az ára is alkuképesebb – hangsúlyozta Szabó Gabriella. Nem elhanyagolható tényező továbbá az igénybe vehető támogatások megléte, ami azt eredményezi, hogy nagyobbat mernek álmodni a vevők a vásárláskor.

„A tapasztalat az, hogy a csokon és a babaváró támogatáson túl az egyéb lehetőségeket és fizetési könnyítéseket (például illeték- és áfamentesség) nagyon sokan nem ismerik. Amit pedig nem ismerünk, attól mindig tartunk is egy kicsit.”

– Éppen ezért fontos, hogy ingatlanvásárlás előtt mindenképpen találkozzunk egy szakemberrel, legyen az ingatlanszakértő vagy független hitelügyintéző. Gyakran egy-egy ilyen találkozás után teljesen megváltozik az elképzelés, és akár klasszisokkal jobb lehetőségek is megnyílhatnak a vevők előtt – tette hozzá Szabó Gabriella.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában