Vendéglátás a temetőben

2021.05.12. 11:38

Idén is megtartották a halottak húsvétját Körösszegapátiban

A távolról érkezettek közül többen lelki megnyugvással tértek haza otthonukba.

Fotó: Vmirjáncki József

A Körösszegapátiban élő román anyanyelvűek többsége ortodox vallású, ebben nyilvánul meg leginkább nemzetiségi hovatartozásuk. Egyházi szertartásuk különbözik a többi keresztény egyházétól. Ilyen a húsvétvasárnapot követően egy héttel megtartott halottak húsvétja is. A mise után a hívek a papjuk vezetésével kimennek a temetőbe, s ott imádkoznak elhunyt szeretteikért. Az ortodox sírkertben a szertartáson megjelent hívek külön az erre az alkalomra készített asztalra helyezik a kalácsot, tésztát, süteményeket, valamint a bort és az üdítőket, ásványvizet. Nem maradhat el ilyenkor a festett húsvéti tojás sem.

Fotó: Vmirjáncki József

Sorin Muresanu és Visarion Tuderiu ortodox tisztelendők tartották a halottak húsvéti megemlékezést, majd felváltva felolvasták a hívek által már előre felírt elhunyt szeretteik keresztnevét, akikért közösen imádkoztak. A szertartás végeztével a megjelent hívek az asztalon elhelyezett étellel és itallal egymást megkínálva, közösen fogyasztották azt el. Jó lehetőség ez arra is, hogy a településtől távol kerültek ilyenkor találkozhassanak, beszélgessenek a körösszegapátiakkal. Többen kifejezték azt, hogy ezen az egyházi eseményen való megjelenéssel lelkiekben megnyugodva térnek haza otthonaikba.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában