Hajdúszoboszló

2021.05.08. 08:33

Fontos vásárlás előtt a fürdőváros

Melyiket válasszam? – kérdezheti az iparzóna létrehozásán dolgozó képviselő-testület.

Forrás: Napló-archív

Ipari park kialakítása érdekében vásárolhat meg 5 hektárnyi földet a hajdúszoboszlói önkormányzat a Szováti út mellett. A terület 2 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kerülhet a város tulajdonába, amennyiben a képviselő-testület végleges döntést hoz az üzletről a közeljövőben.

Hajdúszoboszló számára létfontosságú gazdaságpolitikai kihívás, hogy a stabilitás érdekében a turizmuson kívül másik pillért is kialakítson.

Ez nem megy iparterületek nélkül, ám a város dolgát nehezíti, hogy nincs a tulajdonában számottevő egybefüggő, jó elhelyezkedésű ingatlan. Ráadásul a környező településeken az elmúlt években már többé-kevésbé sikerült vonzó ipari parkokat létrehozni. Mivel városi szintű befektetésösztönzés és munkahely­teremtés saját tulajdonú iparterületek nélkül nem igazán képzelhető el, az önkormányzat Czeglédi Gyula polgármesterré választása óta felgyorsította ebbéli törekvéseit. Ami fix: Hajdúszoboszló adottságait – különösen a minőségi termőföldeket – figyelembe véve nyugati és déli területek jöhetnek szóba, ezért a szakemberek e városrészekben mérték fel a szóba jöhető ingatlanokat, egyeztetve a tulajdonosokkal.

Kimozdítani a lakóházak közül

Ami az ipari parkok fejlettségének megítélését illeti, alapvetően három tényező játszik szerepet: az infrastruktúra (közművek), a cégeknek nyújtott szolgáltatások (ügyintézés, kommunikáció, tanácsadás) és az üzleti környezet, azaz a települést jellemző együttműködési lehetőségek. Hajdúszoboszló arra törekedne – olvasható az erről szóló dokumentumokban –, hogy a régiós versenytársakat elsősorban szolgáltatásban előzze meg. Az önkormányzat egy 5-10 hektáros parkkal elsősorban kis- és középvállalkozásokat tudna vonzani, ugyanakkor kulcsfontosságú a terület bővíthetősége.

Lényeges, hogy a helyi vállalkozások kapacitásbővítésének már most is gátja a megfelelő telephelyek hiánya, ráadásul egy iparterülettel ezek a cégek – a szomszédok örömére – kimozdíthatóak lennének a lakóházas környezetből.

A szakemberek szerint a létrehozandó iparzóna elsősorban a helyi kis- és középvállalkozások, a Debrecenből kiszoruló kisvállalkozások (amelyeknek a költségek miatt jobban megéri a megyeszékhelytől 20 kilométerre megtelepedni), a BMW-beszállítók, valamint agráripari cégek számára lenne kívánatos, természetesen ettől még mások is megcélozhatnák. Egy, 2021 áprilisában Czeglédi Gyula polgármester elé került előterjesztés szerint (a járványhelyzet miatt egyelőre Hajdúszoboszlón sincs képviselő-testületi ülés, a döntések polgármesteri határozatokkal születnek) három lehetőség került szóba az önkormányzati földvásárlások témakörében. A déli városrész esetében két tulajdonossal tárgyalt az önkormányzat (e területek szomszédságában van egy kéthektáros városi föld), míg a nyugatiban eggyel. Előbbi esetben az egyik tulajdonosi ajánlat öt hektárról (3700-5076 forint per négyzetméter áron), a másik szintén öt hektárról, de alacsonyabb árról (2 ezer forint per négyzetméter) szólt. Utóbbinál a tulajdonos nyolc hektárt kínálna négyzetméterenként 4 ezer forintért. Szakmai, pénzügyi, fenntarthatósági szempontok alapján a déli városrészt részesítenék előnyben, derül ki az említett előterjesztésből, így csak az egyik ajánlat elfogadásával is összesen héthektárnyi önkormányzati tulajdon jönne létre.

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában