Városi színvonalú intézmény

2021.05.12. 16:45

Fejlődés jelei láthatók Fülöpön

Sok fejlesztést kapott az elmúlt években a fülöpi katolikus általános iskola.

Forrás: Napló-archív

Fotó: KOVACS PETER

A megyénk északkeleti csücskében fekvő Fülöpön 2016-ban döntött úgy az önkormányzat, hogy egyházi kézbe szeretné adni az iskolát, azt remélve, hogy ezzel elkerülhetik a sok más kisebb települést is fenyegető problémát, miszerint a gyermeklétszám csökkenése miatt előbb-utóbb megszüntetik az intézményeket, kieszközölve ezzel, hogy más falvak oktatási intézményeibe járjanak át a gyerekek.

– Azért szerettük volna egyházi fenntartásba helyezni az intézményt, mert így csökkenhet az elvándorlás, hiszen egyrészt a szülők is szívesebben hagyják itt a gyerekeket, másrészt akár a szomszédos településekről is érkezhetnek ide nebulók, mivel Nyíracsádot kivéve a közvetlen környezetünkben nincs más egyházi fenntartású általános iskola – mondta a Naplónak Hutóczki Péter, Fülöp polgármestere.

Bár a nemrégiben felújított iskolát először a görögkatolikus egyháznak ajánlották fel, végül a római katolikus Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásába került.

– Az önkormányzat, a pedagógusok és a szülők is 100 százalékosan támogatták a változást. Az intézmény egy pályázat jóvoltából nemrég egy energetikai korszerűsítésen esett át, ennek keretei között az iskola legnagyobb épületszárnyának nyílászárócseréje, hőszigetelése, akadálymentesítése és a teljes fűtési rendszer cseréje is megtörtént, valamint egy napelemes rendszert is kiépítettek – tájékoztatott a polgármester.

Városi színvonal

Nem sokkal később az egyházmegye jelezte, hogy az iskola mellett lévő épületszárnyat is szeretné átvenni azért, hogy a gyermekeket kényelmesebben, kisebb létszámú termekben tudják tanítani. – Ezt a részt az egyházmegye újította fel, és az elmúlt évben egy szabadtéri kondiparkot és játszóteret, valamint egy külső, árnyékolt foglalkoztatót is kialakítottak, illetve egy többfunkciós rekortánpályát építettek.

„Azt gondolom, hogy jelenleg akár városi szinten is megállná a helyét az iskolánk, most már csak az kell, hogy növekedjen a gyermeklétszám”

– fejezte ki reményeit Hutóczki Péter. Mint hozzátette, a növekedésnek már látják jelét, ugyanis míg egy évvel ezelőtt közel harminc ház volt eladó egyszerre a faluban, ezzel szemben jelenleg egy sincs. – Az eladó ingatlanokat zömében Debrecenből vagy a környező településekről vásárolták meg. Többgyermekes családok is települnek ide, nem ritkán akár határon túlról is, de sokan vannak az újonnan költözők között idősek is, akik nyugdíjas éveiket szeretnék a falusi friss levegő csendjében és nyugalmában tölteni – osztotta meg a tapasztalatokat lapunkkal a polgármester.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában