ezek most az igények

2021.05.28. 07:30

Erős marad az ingatlanpiac, emelkedhetnek az árak is

Az eddig tapasztalt érdeklődés az év hátralévő részében is megmarad.

20210309 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Weszprémi utca illusztráció.

Fotó: Napló-archív

A 18–79 év közötti lakosság több mint negyedének aktuálisan van vagy az elkövetkezendő egy évben lesz ingatlanügylete – derül ki az origo.hu cikkéből. A Duna House ingatlanközvetítő hálózatnak készített reprezentatív kutatás alapján a válaszadók 16 százaléka vásárolna ingatlant az év hátralevő részében. A vásárlók több mint 50 százaléka venne fel hitelt, míg otthonteremtési támogatást a negyedük venne igénybe, melyekről azonban harmaduknak nincsen naprakész információja.

A kínálati oldal vizsgálatakor kiderült, a felmérésben megkérdezettek 7 százaléka próbálja jelenleg értékesíteni lakását, 8 százalék az elkövetkező egy évben tervezi ezt. Az eladók számára fontos, hogy megtalálják a megfelelő vevőt a lehető legmagasabb eladási összegért, így szívesen veszik igénybe ingatlanértékesítő segítségét.

Fotó: Molnár Péter

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője elmondta, felmérésük alapján továbbra is aktív ingatlanpiacra számíthatunk az idén. – A gyorsan változó és komplex körülményeket az eladók és vevők egyaránt érzékelik, ezért fontos szempont lett számukra, hogy szakértői segítséget vegyenek igénybe ingatlanügyeik intézésekor – fogalmazott.

A kutatásból kiderül továbbá, hogy a legtöbben azért szeretnének lakást vásárolni, mert megváltoztak az igényeik, míg az eladáshoz a második leggyakoribb indok az örökségből származó lakástól vagy háztól való megválás.

Ez a térség sem gyengélkedik

Baráth Norbert, a társaság debreceni irodájának vezetője a Napló kérdésére elmondta, megyénkben is nagy vásárlási kedv tapasztalható. – Ez nagyrészt köszönhető az állami támogatásoknak, melyek januártól elérhetők, ezek mind felhajtóerővel bírnak. Leginkább a családi, iker- és sorházakat, tehát a kertkapcsolatos ingatlanokat, illetve az építési telkeket keresik a vásárlók. Nemcsak Debrecenben, hanem az agglomerációjában is ugyanilyen emelkedés tapasztalható a keresletben, ugyanakkor ez magával vonja az árak emelkedését is – mondta. Hozzátette, a korosztályt nézve a 30–50 évesek közül kerül ki a legtöbb érdeklődő.

Fotó: Napló-archív

– Olyan családokról van itt szó, amelyekben például több gyermek is van, vagy esetleg terveznek, ők a legnagyobb bázis Debrecenben és a város vonzáskörzetében is. Felértékelődtek a lakások is, mivel nem mindenki tudja megvalósítani a megemelkedett árak miatt a terveit, ilyenkor jellemzően kisebb lakásból nagyobba költöznek. A külterületi részek iránt is van érdeklődés, de az gyengébb, aminek az lehet az egyik oka, hogy az ottani ingatlanok nehezebben hitelezhetők. A másik ok az, hogy az állami támogatások csak lakóingatlanokra vehetők igénybe, de a kertségben lévő ingatlanok más besorolásba esnek, ilyenek például a gazdasági épület vagy az udvar. Azok a fiatalok, akiknek a kerete nem elegendő a céljaik eléréséhez, inkább az agglomerációs területeket keresik. Ez utóbbi is bővült: az eddigi 10-15 kilométeres kör 30 kilométerre emelkedett – összegezte.

PL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában