Hamarosan láthatók

2021.05.25. 12:13

Császárskorpiók érkeztek a Debreceni Állatkertbe

Afrika napja alkalmából a világ egyik legnagyobb skorpiófajtájának két példányával bővült a Pálmaház lakóközössége.

Fotó: Debreceni Állatkert

Az Afrikai Egységszervezet megalapításának évfordulóján, május 25-én ünnepeljük Afrika napját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kontinens életére kiható komplex problémakörre, többek között a fegyveres konfliktusokra, a szegénységre és nem utolsósorban a klímaváltozásra.

E jeles nap alkalmából a Debreceni Állatkert bejelentette, hogy gyűjteménye – amely a hazai állatkertek körében kimagaslóan nagy arányban foglal magában afrikai fajokat – nemrég a kontinens élővilágának újabb különleges képviselőivel bővült. A marabu-tenyészpár, a szenegáli fülesmaki-csapat és a szudán zebracsődör már hírül adott érkezését követően most az intézmény Pálmaháza gyarapodott néhány év után ismét császárskorpiókkal. A Pozsonyi Állatkertből érkezett két új jövevény egyelőre a kulisszák mögött lakik, de a jövő héttől már a látogatók is megtekinthetik őket terráriumukban – tájékoztatta a Haont a Debreceni Állatkert ügyvezető igazgatója.

A Kongó-medencében és Nyugat-Afrikában őshonos császárskorpió (Pandinus imperator) átlagosan 20 cm-es testhosszával a világ egyik legnagyobb skorpiófaja. Legtöbb rokonával ellentétben megtűri maga körül fajtársait, és csak végszükség esetén fanyalodik kannibalizmusra; alapvetően termeszekkel és más rovarokkal, pókfélékkel, esetleg gyíkokkal és egerekkel táplálkozik. Prédájának elejtésére főként testméretéhez képest nagy ollóit használja, mivel mérge viszonylag gyenge (az emberre például veszélytelen). Impozáns megjelenése, könnyű tartása és hosszú, 6-8 éves élettartama miatt népszerű a hobbiállattartók körében; ennek következtében tömegesen gyűjtik be egyedeit a vadonban, így a faj szerepel a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szembeni védettséget adó II. mellékletében.

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/emufiokak-cseperednek-a-debreceni-allatkertben-5289607/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában