eredményes a közös munka

2021.05.20. 21:44

Az egyház is részt vesz az egyeki közéletben

Nagyon eredményes az önkormányzat és az egyház együttműködése a településen.

Nemrégiben felújították a templomot és a plébániát is | Fotó: Napló-archív

Fotó: Kovacs Peter

Az egyeki közéletben hangsúlyos szerepet játszik az egyház is, ugyanis több római katolikus intézmény is működik a településen. – Még 2012-ben kezdeményeztük azt, hogy az összes oktatási intézmény kerüljön át a Magyar Katolikus Egyház fenntartásába. Azt gondolom, hogy ez a település szempontjából egy szükséges és jó döntés volt – fogalmazott Miluczky Attila, aki immár tizenegy éve polgármestere Egyeknek. – Természetesen mint minden együttműködésben, azóta voltak közös sikertörténeteink és néha súrlódásunk is, de összességében nagyon eredményesnek értékelem az önkormányzat és az egyház együttműködését – hangsúlyozta. Mint megtudtuk, Papp László plébános kiemelten sokat tesz a település közéletének felpezsdítéséért, rendezvénysorozatokat szervez, és neves előadókat is hív a faluba. – Ő maga is sokat tett azért, hogy mind a templom, mind a plébánia szépen fel legyen újítva, valamint a plébániának legyen egy olyan közösségi terme is, ahol akár 40-50 fő számára is tudunk kulturális programokat kínálni – mondta a polgármester.

Nemrégiben felújították a templomot és a plébániát is | Fotó: Napló-archív

Arról is beszélt, hogy az évről évre gondosan szervezett eseményeket a koronavírus teljesen átírta, ám már készülnek az újraindulásra és az elmaradt rendezvények pótlására. – Az egyház a politikától és az önkormányzat működésétől is jellemzően távol marad a településen. Tudatosan keressük azt, hol tudunk egymásnak segíteni, és tartózkodunk attól, hogy beleavatkozzunk egymás dolgaiba. Ez a magatartás biztosítja mindkettőnk számára azt a jó környezetet, amiben vagyunk – hangsúlyozta Miluczky Attila.

Bicikliút épül

A programlehetőségek biztosításán az önkormányzat is dolgozik, nemrégiben a jelenleg épülő, Tiszafüredet Hortobággyal összekötő kerékpárút kapcsán próbálták kieszközölni, hogy az út letérjen az Egyekhez tartozó Tag-tanya irányába, ahonnan körülbelül 1200 méterre halad el a tervezett vonal. – Bár elhívtak minket egy megbeszélésre, ahol ismertették a terveket, és mi is prezentálhattuk kéréseinket, sajnos ezt a kívánságot figyelmen kívül hagyták az építők. Azért lett volna jó lehetőség számunkra, mert a tanyán szürkemarha-tenyésztéssel is foglalkoznak, és ízletes házi készítésű tejtermékeket, sajtokat, húsféléket állítanak elő, így az érdeklődők betekintést nyerhettek volna ezekbe az őshonos tevékenységekbe – mondta a polgármester. Mint megtudtuk, a szóban forgó kerékpárút Tiszafüredről érkezve a 33-as főút mellett halad majd el az Egyek határában található Patkós csárdáig. Ott különválik a főúttól és a régi Sóúton folytatódik majd, ahol egy viszonylag érintetlen természeti környezetben tudnak elkerékpározni az érdeklődők Hajdú-Bihar és Szolnok megye határán a Meggyes csárdáig, ahol a Nyugati-főcsatorna mellett haladhatnak tovább a még mindig Egyek közigazgatási területéhez tartozó Gyökérkútig, majd pedig a vasút mellett egészen a Hortobágyi-halastóig.

DKE

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/fellenduloben-a-turizmus-es-a-lakaspiac-egyeken-az-elsodleges-cel-azonban-a-munkahelyteremtes-5279500/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában