Teljes kínálatról döntöttek

2021.05.28. 15:08

Átadták a Debrecen Város Bora 2021 címeket – fotókkal

Összesen 14 borvidék 121 pincészetének 235 terméke versenyzett.

Fotó: Molnár Péter

A magyar termelőhelyben rejlő egyedi értékek bemutatása az elsődleges célja a Debrecen Város Bora címnek, amit 2014 óta, évente ítél oda a legkiválóbbaknak a borászokból és borszakírókból álló bíráló testület. A kezdeményezés célkitűzése továbbá a hagyományok felelevenítése.

Az idei év győztes borai összesen négy hazai borvidékről, így a Tokaji, a Balaton-felvidéki, a Szekszárdi, valamint az Egri borvidékről kerültek ki – derült ki az idei elismeréseket felfedő sajtótájékoztatón, pénteken.

Az eseményen Papp László, Debrecen polgármestere rámutatott: a pandémia miatt a legutóbb odaítélt Debrecen Város Bora elismerés nem tudta befutni azt a pályát, amit az eredeti elképzelések képviselnek. – A választott bor mind a cívisvárosnak, mind a kitüntetett borászatnak presztízse lehet. Bízunk benne, hogy valóban elismerés a borászatok számára Magyarország második legnagyobb városának címe, és előnyt jelenthet a pincészeteknek ez a díj – mondta.

Fotó: Molnár Péter

Kiemelt minőség

Gődény Gábor, a Visit Debrecen Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta: a város lakossága és cívisvárosba látogató turisták egyebek mellett a Debreceni Bor- és Jazznapokon, a Debreceni Gourmet Fesztiválon és a Zamat Fesztiválon biztosan találkozhatnak az idei díjazott borokkal.

„Debrecen megkülönböztető ereje a minőségben rejlik.”

- Azt gondoljuk, hogy a cívisváros árérték arányban magasabbra pozicionálhatja magát térségbeli vezetőszerepéhez méltó helyre. Vállaltunk szívesen veszi magát körbe olyan értékekkel, amik a magyar kultúrát népszerűsítik. A hazai kultúrának része a hazai gasztronómia is, annak pedig kiemelt egysége a minőségi magyar bor – mondta.

Fotó: Molnár Péter

Az idei borsor rendhagyó módon teljes borkínálatot jelent, így pezsgő, fehér klasszikus, fehér prémium, rozé, vörös klasszikus, vörös prémium és desszertborok alkotják a díjnyertes listát. Az idei győztesek a Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut 2017, a Nivegy-völgy Bio Olaszrizling 2019, a Meditation Tokaji száraz furmint 2019 Király-dűlő, a Syrah Rosé 2020, az Egri Bikavér Classicus 2016, a Vintage 2017 és a Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016 borok. A borszelekcióhoz nemzetközi pályázat alapján külön díszdobozok is készültek.

A sajtóeseményen a hagyományokhoz híven a győztes borászokkal együtt kóstolhatták végig a résztvevők a díjazott borokat. A kóstolóra most először különleges borkorcsolya is készült: Dudás Szabolcs, a Pizza, Kávé, Világbéke séfje készített az alkalomra gusztusos fogásokat.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában