Időutazásra hív az énekmondó

2021.05.28. 14:28

„Számomra a zene egyfajta szabadság”

Mindenféle közönséggel meg tudja szerettetni muzsikáját Béke Csaba énekmondó.

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Bár a 21. század „divatosnak” mondható zenei stílusától rendkívül eltér Béke Csaba zenész-énekmondó előadásmódja, muzsikája mégis magával ragadja a hallgatóságot, legyen szó egy városnapról, várjátékról vagy épp zenei fesztiválról. Nem is csoda, hiszen énekével és az azt aláfestő duda-, lant- vagy épp sípszóval egészen a középkorig repíti vissza közönségét. A szólóban és zenekarban is egyaránt muzsikáló, debreceni származású művész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola klasszikus gitár szakán vált nagy tudású zenésszé, ám az előadás szeretete sokkal mélyebben gyökerezik benne.

– Számomra a zene szeretete egy alapvető szabadságvágyból ered, és annak felismeréséből, hogy a muzsika ezt a szabadságot bármikor elérhetővé teszi, pillanatok alatt szárnyakat adván a lelkünknek – fogalmazott. A zenei ízlése mindig is eltért az átlagostól. – Nekem ez egy megmagyarázhatatlan vonzás. Ámulatba ejtőnek gondolom a természetességet, a természet visszacsengését és a vagabond stílust is, de nagyon szeretem például a jazzt is, ami a legtöbb, mai zenét kedvelő ember számára szintén emészthetetlen – mondta lapunknak Béke Csaba.

Fontosnak tartja a hagyományaink ápolását is, mivel elmondása szerint számos értéket bányászhatunk ki a múltból.

– Az újabb korok nem mindig alkotnak értékesebbet, mint a régiek, ezért a korábbi nagyszerűségeket kár, sőt nagy hiba lenne elfeledni – hangsúlyozta. Hozzátette, nem a hagyományos szociológiai értelemben tartja fontosnak a hagyományok őrzését, inkább az értékek életben tartására, megélésére törekszik. – Nincs fennkölt küldetéstudatom a hagyományok továbbadására, én „művelni” szeretem a zenét.

„Én kalandokra, csibészkedésre, virgonc fickándozásra, élvezetes játékra vágyom benne, mint ahogy egy ló fut a mezőn, mikor kiszabadul az istállóból, vagy a srácok a pályán a labda után”

– fogalmazott. Mint elmondta, egy régi kor hangszerén való játék ugyanolyan ritkaság, mint egy ma működő modern találmány használása lesz ötszáz év múlva. – Képletesen úgy gondolom, hogy van egy nagy zsák, melybe a jó dolgok folyamatosan gyűlnek. Ezek közül nem kell kihajítani semmit, csak hagyni kell, hogy gyarapodjanak, és használni őket kedvünk szerint – mondta a művész.

Zenekarral is

Egyéni fellépésein túl zenekarával is számos helyre hívják Béke Csabát. Célja, hogy minél hatékonyabban eljuthassanak azokhoz, akiknek örömet és élményt ad az, amit nyújtani tudnak, és legalább heti egyszer megtapasztalhassák a közönség előtti élő játék örömét. – A Sonivius Vappae, vagyis Lármás Semmirekellők egy friss zenekar, melynek története a Hollóének Hungarica bandánkkal kezdődik, amivel annyi koncertünk volt, hogy éveken át rendszeres létszámbontásra kényszerültünk annak érdekében, hogy minden felkérésnek eleget tudjunk tenni. Idővel aztán logikusnak tűnt, hogy két zenekarrá váljunk. Így maradtunk mi 2019-ben a régi zenekarból a Semmirekellőket alkotva négyen, majd csatlakoztak még hozzánk ketten – fogalmazott Béke Csaba.

Fotó: Béke Csaba-archív

Hozzátette, a zenekar tagjai mindannyian nagyszerű egyéniségek, emellett pedig tapasztalt, kifejezőerővel teli, professzionális előadók. Mint elmondta, a felfutó szakaszban lévő együttesnek különösen nagy fájdalmat okozott a világjárvány, de a bezártságot kihasználva több videóklipet is készítettek, valamint tavaly sikerült eljutniuk Lengyelországba és Csehországba is.

Alkalmazkodókészséget és kreativitást igényelnek a próbák is, ugyanis a tagok az ország különböző pontjain élnek.

– Lakóhelyeink Debrecen, Szolnok, Szálka és Budapest, tehát el lehet képzelni a körülményes válaszunkat, mikor megkérdezik, hogy hová való a zenekar – nevetett.

Hódít a „középkori punk”

A szokásostól eltérő stílust képviselő zenekar népszerűsége indulása óta töretlen a műfaj kedvelői körében. – Erre a zenére annak van igénye, aki már találkozott vele, és annak lesz igénye, aki majd találkozik vele. Mondhatnám úgy is, hogy ezt a gyümölcsöt az szereti, aki már kóstolta – mondta Béke Csaba, aki azt tapasztalja, hogy a kezdeti ódzkodás ellenére szinte minden közönséggel meg tudják kedveltetni a középkori muzsikát. – Mi a kóstolási alkalmak, a kíváncsi és bátor programszervezők pártján vagyunk. Játszottunk már például motorostalálkozón is, ahol köztudottan a rockbandáké a kizárólagos szerep, de érdekes módon, a „középkori punk” a lehető legtermészetesebben illeszkedett ebbe a környezetbe is, mindannyiunk nagy örömére – tette hozzá.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában