Járvány

2021.04.08. 20:31

Versenyt futnak az idővel az elhivatottan küzdő háziorvosok

Több mint ezren, szám szerint 1026-an kapták már meg Tégláson koronavírus elleni védőoltást csütörtökig.

Fotó: Kerekes-Bíró Éva

A három felnőtt körzet orvosai, ápolói munkaidő után is szervezik az oltást, hétvégéken, ünnepeken is oltanak, telefonálnak, listákat készítenek. Dr. Jurás Enikő a 3. számú felnőtt körzet háziorvosa húsvétkor, szombaton a rendelőben oltott.

Az orvosok most az idővel futnak versenyt a vírussal szemben az emberek életéért.

Tégláson példamutató módon, maximálisan, teljes erővel dolgoznak az egészségért. Erőn felül végzik az oltással járó feladatokat, nincs hétvégéjük, nem volt húsvétjuk azért, hogy legyen életünk, hogy legyen vége a bezártságnak, hogy újra tudjanak dolgozni az emberek, működjenek az iskolák.

Ez történik az oltás előtt

Az orvosok minden héten frissített oltási listát kapnak, melyen az újonnan regisztrált jelentkezők is szerepelnek, majd hivatalosan értesítik őket, hogy mennyi oltóanyag jut a körzetnek. A kiszállítás ma már működik, de régebben az orvosoknak kellett bemenni a vakcinákért Debrecenbe. Általában csütörtökön érkezik az oltóanyag, amit többnyire keddig, szerdáig eloltanak. Ezen kívül történik az oltópontra küldendő regisztráltak szervezése. Az orvosok megkapják, hány beteget küldhetnek oltópontra Debrecenbe, és néhány nappal később tudják meg a pontos helyszínt, időpontot, és azt a rövid határidőt, amikorra vissza kell küldeni egy táblázatot a jelentkezők adataival. Az orvosok ekkor tudják elkezdeni a betegek megkeresését, sokszor ez hétvégére esik. Egyeztetés után minden betegnek készítenek egy igazolást a gyógyszereiről, betegségeiről, adnak hozzájárulási nyilatkozatot, tájékoztatót és szükség esetén betegszállítót rendelnek. Az oltóponti ismétlő oltásra az időpontot, helyszínt szintén az orvosoknak küldik, és ők értesítik a betegeket. Így maga az oltásszervezés igen hosszadalmas feladat, a rendelői oltásokkal kapcsolatosan rengeteg az adminisztrációs teher. Hónapok óta megállás nélkül dolgoznak rendelési idő előtt-után és hétvégén is. Emellett a rendelőben személyesen, telefonon és háznál is ellátják a megnövekedett számú beteget. Minderről Jurás Enikő adott tájékoztatást a Naplónak.

Nem érzi a fáradtságot

– Eleinte prioritási sorrendben kapták a beoltandók névsorát, mára lehetősége van az orvosnak arra, hogy a kor mellett szakmai szempontokat is előtérbe helyezzen – magyarázta Tóth László, a 2. számú téglási felnőtt körzet háziorvosa, akit személyesen inspirál, hogy minden egyes védőoltás beadásával életet ment.

„Nem érzem a fáradságot, boldog vagyok és motivált, hogy hozzájárulhatok az itt élők egészségének megőrzéséhez, hiszen minden egyes vakcinával életet mentünk.”

Az oltás beadása előtt négy fontos paramétert vizsgálnak: a testhőmérsékletet, vérnyomást, pulzusszámot és szaturációt (mekkora a vér oxigén-telítettsége – a szerk.). Minden egyes esetben beteghozzájárulási nyilatkozatot töltenek ki a beteggel, feltárva ezzel az esetleges személyes problémákat, állapotokat. Oltás után 25 percig mindenki a váróban megfigyelés alatt marad, hiszen allergiás reakció léphet fel, amit a helyszínen kezelni tudnak a mentő megérkezéséig. Ha minden rendben van, újra megvizsgálják és rögzítik a fenti négy paramétert. Végül kiadják az oltási igazolást, és az oltás tényéről elektronikus felületen tesznek jelentést az orvosok. A beteg így kerül be az országos rendszerbe, és ennek alapján készül el számára a védettséget igazoló plasztik kártya.

Kerekes-Bíró Éva

Borítókép: Dr. Tóth László körzeti orvos védőoltást ad be Zováth Mihályné téglási lakosnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában