fotókkal

2021.04.02. 19:37

Ünnepi misét tartottak a Szent-Anna székesegyházban

Dr. Krakomperger Zoltán általános helynök köszöntőjében megjegyezte, Jézus szenvedéstörténetének a műfaja egészen különleges.

Fotó: Matey István

– Olyan tanúságtétel, amely a hitébresztés és a hitelmélyítés szándékával létrejött. Egyszerre történelmi beszámoló és áttekintés arról, hogy az ő életében, szenvedésében és halálában minden valóra vált, amit az Ószövetségi idő ígéretként tartogatott. Mi nem gyászolunk nagypénteken, hanem a mi Urunk, Jézus szenvedését és halálát abban a tudatban ünnepeljük, hogy minden ember iránti végső odaadását tanúsította úgy, ahogyan meghalt és amilyen lelkülettel küldetését befejezte. Szent János evangélista utolsó hallható, megjegyezhető vallomástételként, ami Jézus ajkáról elhangzott a keresztfán, ezt hagyományozta át, beteljesedett. Egyetlen egy tőmondat, de a jelentése kimeríthetetlenül gazdag: „Célba érkezett!” Az üdvözítő Isten ember iránti odaadásának a kinyilatkoztatása, Jézus Krisztus szenvedésében és halálában. Nem a külső körülmények áldozata lett a mi Urunk, Jézus Krisztus, nem ellenségei kerekedtek felül rajta, Mennyei Atyának végérvényes kinyilatkoztatása, a tény, hogy szenvedett és kereszthalált halt. A mód, ahogyan mindezt végbe vitte, valóra vált, hogy önmagát adhatta, végérvényesen – mondta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában