fotókkal

2021.04.01. 15:18

Tavaszi díszbe öltöztek az Újkerti Közösségi Ház pavilonjai

Fotó: Matey István

A kertben álló pihenőhelyek nyúl, virág, tojás és számos más dekorációs elemet kaptak, hogy egy kis mosolyt csaljanak az arra járók arcára és mutassák: a közösségek ebben a nehéz időszakban is léteznek. Minderről Puskás István alpolgármester és Halász D. János, a DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. vezetője beszélt csütörtökön délelőtt.

– Most, amikor a közösségek nem tudják megszokott életüket élni, ez egy olyan ritka lehetőség, amikor mégis csak valahogyan megmutathatják magukat, létre tudnak hozni valamit együtt. Az Újkerti Közösségi Ház, ami a város egyik legaktívabb ilyen intézménye, 46 közösséget fogott össze ebben a kezdeményezésben. Természetesen, sajnos nem tudtak fizikailag összejönni, de a maguk alkotásit eljuttatták ide, azokból pedig az Újkerti Közösségi Ház kollégái készítették el a kertben ezt a húsvéti hangulatot, amit az erre sétálók láthatnak – mondta Puskás István. – Nagyon furcsa módon a kerítés távolságában kell megélnünk ezt a lényegében virtuális együttlétet, de azt gondolom, mégis az az üzenet, hogy az emberi közösségek élnek, nem esnek szét még ezekben a nagyon nehéz időkben sem, és ez nagyon szépen összeillik a húsvét, a remény üzenetével – tette hozzá.

Fotó: Matey István

– A pandémiás időszakot éljük, amikor sajnos a kulturális intézmények sem fogadnak látogatókat. Azt gondoltuk, hogy a húsvét talán egy olyan közösségi ünnep, ami még ebben a helyzetben is összekovácsolhat bennünket és örömteli pillanatokat szerezhetünk az embereknek, akik itt élnek, ebben a lakókörnyezetben, vagy épp csak erre járnak – mondta el az ötlet indíttatásáról Halász D. János. – Nagyon fontosnak tartom kiemelni azt, hogy az Újkerti Közösségi Házban lévő közösségek azonnal csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez, ezekben a házikókban az ő kezük munkája látható. Próbáltuk megszámolni, hány féle technika jelenik meg, de feladtuk, olyan sok. Tapasztaltuk azt, hogy a járókelők megállnak és mosoly fakad az arcukon, örülnek annak, hogy valami újat, újszerűt látnak, kissé az ünnepre hangolódnak. A közösségeink is megmozdultak, egy kicsit újra azt érzik, hogy részei ennek a Háznak – osztotta meg a DEMKI vezetője.

Elhangzott, hogy a dekorációk készítői között van az a fiatal lány is, aki jelenleg második szívátültetésére vár. A terv szerint a tavaszi hangulatú kert április közepéig látható.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában