szakértőt kérdeztünk

2021.04.29. 17:13

Szabályos közlekedés négy és nyolc kerékkel

Olyan gyorsak, mint a kerékpárosok, mégis gyalogosnak minősülnek a gördeszkások, görkorcsolyások.

Fotó: illusztrácó / Shutterstock

A jó idő beköszöntével újra ellepik az utcákat a görkorcsolyával, gördeszkával suhanók. De vajon tudják, hogyan közlekedjenek szabályosan? Dr. Kovács Kornélia ügyvéd a Naplót arról tájékoztatta, aki a fent említett eszközök valamelyikét használja, annak elsősorban a járdán kell haladnia, hiszen rájuk is a gyalogosok közlekedésére megállapított KRESZ-szabályok vonatkoznak. – Ha nincs járda, akkor a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton haladhatnak – emelte ki.

Sebességtől függetlenül

Elsősorban tehát a járdát használhatják a gördeszkások, görkorcsolyázók, és a kerékpársávba nem térhetnek át akkor sem, ha gyorsan mennek. A szakértő elmondta, a KRESZ nem tartalmaz rendelkezést az ilyen közlekedési eszközökkel haladók megengedett haladási sebességével kapcsolatban, mert azt vélelmezi, hogy a görkorcsolyával vagy gördeszkával közlekedők a gyalogosok által elérhető átlagsebességgel haladnak. – Gyakorlatban ez nem így van, hiszen sok esetben a kerékpárosok átlagsebességét is elérik, ami akár 20-30 kilométer per óra is lehet lakott területen belül – részletezte. Kiemelte, ha a görkorisok és a deszkások áttérnek a kerékpársávba, azzal szabályt szegnek. Megtudhattuk azt is, amennyiben nincs járda, viszont van leállósáv, útpadka, illetve kerékpárút, akkor sem a görkorcsolyázó, sem pedig a gördeszkás nem közlekedhet az úttesten, csak abban az esetben haladhat fel a közútra, ha a korábban felsorolt közlekedésiútvonal-lehetőségek közül egyik sincs kialakítva. – Ha felkényszerül az úttestre, mert máshol nem tud közlekedni, akkor a forgalommal szemben, az úttest szélén haladhat, mint egy gyalogos – figyelmeztet a szakértő. – A gyalogátkelőhelyen áthaladhatnak anélkül, hogy leszállnának a sporteszközről, de célszerű csak gurulniuk és fokozottan figyelniük környezetükre, mert gyakori, hogy a gyalogosok sietnek, esetleg szaladnak, hogy átérjenek a túloldalra, és a tömegben nagyobb a baleseti veszélyforrás – részletezte.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában