Telis-tele nyíló virágokkal

2021.04.14. 08:30

Sokan csodájára járnak Jakab Józsefné Teca kertjének, ami már most pompázik

Nárciszból is rengeteg van Jakab Józsefné kertjében | Fotó: B. Kiss Andrea

A csökmői Jakabné Teca tavasztól a nap nagy részét a kertben tölti, ahol szebbnél szebb virágok virítanak tavasztól őszig. Azt mondja, közel húsz éve kezdett el virágokkal foglalkozni. Eleinte csak hobbi volt számára, később keresetkiegészítéssé vált, majd főállású őstermelő lett. Nagyon sok mindent szakkönyvekből, folyóiratokból és ismerősöktől tanult meg. Tizenhat-tizenhét éve vett három darab kálagumót, amiből mostanra több mázsa lett. Így a vajszínű kálából van a legnagyobb mennyiség, de található a kertjében többféle nárcisz, tulipán, őszirózsa, holland írisz, nőszirom, nemes liliom és rózsa. Összesen körülbelül nyolcvan–száz fajta virág díszíti a portájukat. Évről évre egyre nagyobb területet foglalnak el a virágok az udvaron, a zöldségek rovására. Jakabék kertjének nyolcvan százaléka ugyanis virágokkal van tele.

Teca azt mondja, hogy minden évben a gyümölcsfák metszésével kezdi a kerti munkákat. Februárban már az almafákat és a körtéket igazítja, majd március elején a meggy-, cseresznye-, szilva-, sárgabarack- és őszibarackfákkal fejezi be. Ezután következnek a csemegeszőlők és a rózsabokrok. Metszés után elvégzi a lemosó permetezést.

Rengeteg a teendő

Nárciszból is rengeteg van Jakab Józsefné kertjében | Fotó: B. Kiss Andrea

Elárulja, hogy az idén még szabad földbe nem vetett semmit, mert hideg a talaj. Hétvégére, ha melegebb lesz az idő, tervezi a répa, petrezselyem vetését, a fokhagyma eldugdosását. Április közepén folytatja az uborkával, majd a májusi fagyok után kiülteti a saját nevelésű paprika- és paradicsompalántákat. Szezontól függően sok órát tölt a kertben, nyáron akár napi tíz-tizenkét órát is. A munkákban a férje és az édesanyja is segít. Több csoportnak is tagja a közösségi oldalon, ahová fotókat szokott feltölteni a gyönyörű virágairól. Természetesen vannak, akik kérni szeretnének tőle. Általában postai úton vagy személyesen szokott virágmagokat, virághagymákat és hajtásokat cserélni. – Nincs kedvenc virágom – mondja. – A hétköznapi virágaimban ugyanúgy tudok gyönyörködni, mint különlegesebb, ritkább fajtákban.

A nárciszok a tavasz hírnökei, majd utána sorra jön a többi

A nárciszok, amelyekből Jakab Józsefné Teca kertjében is nagy mennyiség található, a tavasz egyik legkedveltebb hírnökei, és már március elején bontogatják szirmaikat és akár egészen május végéig virágoznak. Ez a hagymás növény a spárgavirágúak rendjébe, az amarilliszfélék családjába tartozik. A nárciszok általában az alhavasi legelők és a hegyvidéki rétek színfoltjai, de hazánkban is számos helyen fellelhetők, hiszen jól érzik magukat a virágoskertjeinkben és akár a városi parkokban is. A nárcisz népszerűségének egyik oka, hogy nem igényel túl sok törődést, mégis rendkívül mutatós lehet, főleg akkor, ha sok van belőle. Gondozását tekintve tudni kell róla, hogy mérsékelt vízigényű, és a napfényes, valamit félárnyékos helyeken egyaránt megél. Arra viszont ügyelni kell, hogy ha a tűző napon tartjuk cserépben, akkor naponta öntöznünk kell. Legtöbben a citromsárga virágú fajtát ismerjük, azonban van belőle fehér és narancssárga is, de a hibridek között akár rózsaszínt is találhatunk. A megvásárolt nárciszokat tavasszal is ültethetjük, ha pedig a hagymákat szerezzük be, azokat az őszi fagyok beálltáig kell leásni maximum tíz centiméter mélyre. Akár a többi népszerű tavaszi hagymással is ültethetjük: jácintokkal, tulipánokkal is nagyon jól mutat. Ha kertben tartjuk, akár évekig is a földben hagyhatjuk a hagymákat. Ha kiszednénk őket télire, először várjuk meg, míg elvirágzik és visszahúzódnak a levelei. Szerencsére könnyen kiteleltethető növény, a hideg hónapokban fagymentes, sötét helyre kell rakni a földből kiszedett hagymákat és a földet nedvesen kell tartani. Ha már kihajtott, áttehetjük egy kicsit világosabb helyre. Ha meleg helyiségben tartjuk télen, akkor sem fog elpusztulni, virágot azonban nem fog hozni, ahhoz ugyanis alacsony hőmérsékletre van szüksége. Mivel a nárciszt elég nehéz magról nevelni, ezért sokkal népszerűbb és eredményesebb módszer, ha a sarjhagymákat leválasztjuk és abból nevelkednek majd az új növények. A szobában nem igazán érzi jól magát, ezért erkélyen, teraszon vagy a kertben érdemes tartani. Sokan szeretik vágott virágként is, hiszen kifejezetten jól mutat a lakásban, ráadásul az illata is nagyon kellemes.

BKA, HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában