megnéztük, mi a helyzet

2021.04.13. 12:28

Nincs sor a debreceni boltoknál, a Nagyerdő viszont pezseg este nyolc után

Sokan kihasználják a kijárási tilalom kitolását, tele van esténként a debreceni Békás-tó.

Fotó: Debreczeni-Kondás Eszter

Múlt hét szerdán lépett érvénybe a négyzetméter-alapú vásárlási korlátozás, melynek értelmében 10 négyzetméterenként egy-egy vásárló tartózkodhat az üzletekben. A boltok kötelesek jól látható helyen feltüntetni, hány vásárló lehet bent. Kérdéses volt, vajon mekkora sorban állással jár majd ez a korlátozás. Hétfő délután a nagyobb üzletekben néztük meg, vajon kígyózik-e a kosárra várók sora. Sem a Böszörményi úti, sem a Balmazújvárosi úti nagyobb bevásárlóközpontoknál nem tapasztaltunk fennakadást. Ez abból is adódhat, hogy a hétvégén sokan elintézték a nagy bevásárlást, így néhány napig nem terveznek az emberek boltba menni. Viszont bizonyos időszakokban a gyógyszertárak, vagy éppen a posta előtt hosszabb sort láthatunk. Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban már felhívta a figyelmet többek között arra, lehetőleg ne a legforgalmasabb időben intézzük a vásárlást, és ne családi program legyen az.

A boltok nyitása mellett a kijárási tilalom is lerövidült, jelenleg este 10 és reggel 5 óra között van érvényben. A Napló kíváncsi volt arra, vajon hányan használják ki az enyhítést, így tettünk egy kört Debrecen utcáin este 8 óra után. Tapasztalatunk szerint az autós forgalom minimálisra csökkent a korábbi kijárási határidőt követően, és az utcákon is elvétve lehetett csak pár futót, illetve biciklist látni. A kihalt városban való császkálás után a meleg, szinte már-már nyárias hétfő estét kihasználva egy esti piknik reményében a Békás-tó felé vettük az irányt, ahol nyüzsgő élet tárult elénk. A tó partján beszélgetett Oláh Boglárka és Bucsku Viktória is, amikor megszólítottuk őket.

„Szinte szürreális nekünk is, hogy ilyen sokan vannak. Olyan ez, mint amikor korábban bulik előtt itt gyülekeztünk, amire jó régen volt már példa”

– mondta Bucsku Viktória. Mint megtudtuk, számukra nem szokatlan a 8 utáni élet, ugyanis ők munkájukból adódóan eddig is talpon voltak a kései órákban.

KD, DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában