nehéz a termelőknek

2021.04.22. 12:58

Nagyot esett a torma ára

A megyénk keleti szegletében fekvő Bagamérről úgy tartják, nem csak az ország, hanem Európa legjobb tormájának termőhelye is.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A termelőkre azonban rá járt a rúd az elmúlt időszakban, ugyanis a tavalyi évben mintegy harmadával esett vissza a torma ára. – Nem csak Bagamért, hanem Álmosdot, Kokadot, Létavértest, Újlétát és Vámospércset is érinti a probléma – tájékoztatott Erdős Tibor, Bagamér polgármestere.

– Nem elégedettek az emberek a tavalyi felvásárlási árak alakulásával. Korábban a költségek figyelembevételével egy elfogadható árat sikerült a termelők részére kialkudni, de a tavalyi évben történt egy visszaesés, ami felháborította a termelői réteget, 500 forintról 300 forintra csökkent a torma felvásárlási ára – mondta a Naplónak. Hozzátette, a jelenlegi árak mellett nem tudják megfinanszírozni a termelők a költségeket sem.

– Nem tudtuk, mivel indokolják a visszaesést, hiszen a tormára mindig meg van a piac, nincs túltermelés – fogalmazott. Kiemelte, a történtek után az önkormányzat próbálta meg felkarolni a problémát. – A tervek szerint egy tormafeldolgozó üzem fog majd felépülni a településen, erre már mennek az ötletelések is érdeklődési szinten, hogy feltárjuk azt a helyszínt, ahova lehetne majd ezt építeni – mondta Erdős Tibor. Amint azt megtudtuk, több tárgyalás is készülőben van melynek az lenne a célja, hogy egy jobb megoldást találjanak és egyensúly alakulhasson ki a kereskedői és a termelői vonal között.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában