DelFin mintaprojekt

2021.04.16. 10:40

Munkanélkülieket képeztek át száraztésztagyártásra Balmazújvárosban

A megvalósítás első helyet ért a DelFin mintaprojekt során.

Fotó: KZS

– A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elkötelezett a társadalmi innováció, a vállalkozások előmozdítása, a hátrányos helyzetűek számára új és előremutató lehetőségek kialakítása, valamint a helyi közösségek erősségének és együttműködésének fokozásában. Mindennek a megvalósítását szolgálja a most záródó DelFin projekt – fogalmazott Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke a napokban megtartott projektzáró online bemutató megnyitóján. Majd azzal folytatta, hogy a közös tanulás lehetősége nem csupán inspiráló, de igen hatékony is, hiszen az együttműködés eredményeként születő új és innovatív ismeretek, a hatékonyabb aktív támogatás jelentősen segíti a megyei önkormányzat szakmai elképzeléseinek, stratégiáinak megvalósítását a társadalmi vállalkozások sikeres és fenntartható fejlesztése, támogatása, működése terén. – A projekt keretében megvalósuló DelFin-Társadalmi vállalkozások támogatása mintaprojekt 2020 szeptembere és 2021 márciusa között valósult meg, amelyben a résztvevő 12 társadalmi célú vállalkozás workshopokon vett részt menedzsment, pénzügy, online marketing és értékesítés támogatása témakörökben, majd ez év januárja óta egyéni mentorálásban részesültek. A mintaprojekt záró eseményén a résztvevő vállalkozások bemutatják eddigi tevékenységüket és megismerhetik jövőbeni terveiket – zárta gondolatait Pajna Zoltán.

Munkanélküliekkel indult

Azt már Karácsonyi Judit projektmenedzsertől tudtuk meg, hogy a jelentkezett 12 csoportból végezetül hét készítette el a néhány perces üzleti bemutatót, amelyet a minap megtartott projektzárón mutattak be. Ezt egy öttagú zsűri értékelte. Az első helyet a Balmaz Tésztagyártó Szociális Szövetkezet kapta, a második az Érmellék centrum lett, a harmadik a Fény Felé Alapítvány.

A különdíjat a Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület kapta. Ők vehetnek részt a DelFin jövő évi projektzáróján.

– A társadalmi vállalkozás azt jelenti, hogy vagy a termékük, vagy annak előállítási módja valamilyen társadalmi célt szolgál, illetve jó esetben a kettő együtt segíti azt – mondta a projektmenedzser. – Például a balmazújvárosiak úgy indultak, hogy munkanélkülieket képeztek át száraztésztagyártásra. Most pedig már az egészséges táplálkozást segítő tészták előállításánál tartanak. A termékeiket az egyetem bevizsgálja. A Fény Felé Alapítványnál pedig a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élők állítanak elő különböző termékeket. Tavaly márciusban váltottak a maszk készítésre, tehát nekik most a termék mellett az előállítás formája is egy társadalmi cél, azaz az ilyen embereknek munkát adjanak.

Bemutatott jó gyakorlatokat

– A projektek társadalmi célú vállalkozások, és egy olyan társadalmi hiányra adnak választ, amit mondjuk az állam, a kormány, vagy mások nem tudnak megvalósítani. Éppen ezért az általuk hozott hasznot nehéz megfogalmazni. Ilyen társadalmi haszon az, hogy például a megváltozott munkaképességű emberek is tudnak dolgozni, nem pedig munkanélküli segélyen élnek. A Balmaz Tészta újításánál nyilván az ő termékeiken keresztül az egészségmegőrzés kerül előtérbe. Tehát ezeket így napi szinten tapasztalhatja meg az ember, ha ilyen típusú szolgáltatóktól, vállalkozásoktól vásárolunk. Az ilyen típusú, nem beruházási projekteket támogató interreges pályázatra régiók és egyetemek nevezhetnek. Itt közös tanulási cél van. Azért utazunk egymáshoz, hogy jó gyakorlatokat tudjunk átvenni, illetve a miénket továbbadni – összegzett Karácsonyi Judit.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában