Ördögi kör

2021.04.08. 07:30

Miért keletkeznek újabb kátyúk a frissen javított útburkolaton?

A megye közútjainak javítása lényegében egész évben zajlik, csak éppen a technológia változik.

20210217 Várpalota Burkolatjavítási munkákat végeznek a a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém Megyei Igazgatóság munkatársai a 8213-as Várpalota - Szápár összekötő út Várpalota belterületi szakaszán A képen: Simai Péter helyi munkavezető Dabronaki Norbert mesterszakmunkás Mórádi Tibor útüzemeltető szakmunkás Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei Napló

Fotó: MW-archív

– Miért nem lehet előszörre kijavítani egy kátyút úgy, hogy oda rövid időn belül ne kelljen ismét visszamenni aszfaltozni a közutas szakembereknek? – tette fel a kérdést egyik olvasónk, reagálva a közelmúltban megjelent, a megye úthálózatának ez évi javítási programjával foglalkozó cikkünkre. Kérdését saját tapasztalataival megtoldva kifejtette, hogy Magyarországon mintha nem lenne olyan hatékony a kátyúzás, az útjavítás, hiszen az úthibában az aszfalt csak néhány hónapig tartja magát, illetve az újraaszfaltozott rész mellett keletkezik újabb kátyú. Az olvasónk felvetésével megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, ahonnan Pécsi Norbert Sándor kommunikációs vezető adott tájékoztatást.

Fotó: Pécsi Norbert Sándor-archív

– Az utak javításakor alkalmazott technológiák és beavatkozási típusok között jelentős különbségek vannak, amelyek természetesen a munkák tartósságára is hatással vannak – kezdte válaszát a kommunikációs szakember. – Fontos tisztázni, hogy külön kell kezelni a lokális javításokat, a nagy felületű javításokat és a teljes körű útfelújításokat. A lokális javításoknál, a nevéből is adódóan, pontszerűen zajlanak a beavatkozások. Ilyen esetekben is külön kell venni a téli időszakban alkalmazott hidegaszfaltos és a tavasztól őszig tartó melegaszfaltos javításokat.

A hideg után jön a meleg

A hidegaszfalt úgynevezett utántömörödő anyag, amely a bedolgozás után igazodik be a burkolatba. A hidegaszfaltos javítások teherbírása nem olyan mértékű, mint a melegaszfaltos javításoké, ezért később melegaszfalttal újra javítani szükséges ezeket a burkolatrészeket. A hidegaszfaltos kátyúzásnál tartósabb végeredményt csak csapadékmentes időjárás esetén, száraz körülmények között lehet elérni, amikor a hőmérséklet is a pozitív tartományban mozog. Tehát ez a módszer csak ideiglenes megoldást jelent, adott esetben egy helyre többször is visszatérnek a Magyar Közút szakemberei a hibák javítására, mindaddig, amíg melegaszfalttal nincs lehetőségük javítani az adott burkolathibát. Pécsi Norbert Sándor külön kitért a felvetett téli útjavításokra, azok nehézségeire. Kiemelte, az útellenőrök a balesetveszélyes burkolathibákat ideiglenes jelleggel javítják a téli időszakban zsákos kiszerelésű hidegaszfalttal, illetve jelzik az úthibákat az arra közlekedők számára. A téli hónapokban alapvetően csak ideiglenes, hidegaszfalttal tudnak dolgozni, mivel a melegaszfalt-keverő telepek zárva tartanak. A melegaszfaltos technológia jóval tartósabb és hatékonyabb, amelyet a tartós tavaszi időjárás beálltát és a melegaszfalt-keverő telepek nyitását követően tavasztól őszig tudnak alkalmazni. A téli időszakban egy hajszálrepedés is elegendő a javított burkolathibán ahhoz, hogy a csapadék bejusson a fagyási-olvadási ciklusok gyors váltakozása miatt, és újabb hibákat eredményezzen.

Akár nagyobb területen is

Télen azért is korlátozottabbak az útjavítási lehetőségek, mert a melegaszfaltot meghatározott hőmérsékleten kell tartani ahhoz, hogy bedolgozható legyen, ez pedig a téli időszakban nehezen kivitelezhető. A téli üzem lezárását követően már átállhatnak a melegaszfaltos javításokra országszerte. Ehhez kapcsolódóan indulhattak el a nagy felületű melegaszfaltos javítások, amelyek nem pontszerűen, hanem több tíz vagy száz négyzetméternyi, egybefüggő útfelület javítását jelentik. A lokális és nagy felületű javításokat saját mérnökségeken keresztül tudják elvégezni.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában