helyszíni riport

2021.04.30. 16:33

Megrohamozták az oltópontokat a cívisvárosban

Sokan regisztráció nélkül is megpróbáltak bejutni az oltópontra pénteken Debrecenben.

Fotó: Kiss Annamarie

Rendületlenül zajlik a koronavírus elleni oltakozás, mind a háziorvosoknál, mind az oltópontokon sorra kapják meg a vakcinák valamelyikét a regisztráltak. Egyre nagyobb hajlandóságról árulkodik az is, hogy az Országos Oltási Munkacsoport döntése alapján meghirdetett rendkívüli oltási akciót igen sokan használják ki.

A mai napra az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben foglalhattak időpontot az oltakozni vágyók, akik Sinopharm- AstraZeneca- és Pfizer-vakcináért is jelentkezhettek.

Ezt sokan meg is tették, és még többen tették volna, az oldal elérése azonban a rendszer túlterheltsége miatt akadozó, ahogy arról az Operatív Törzs tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes is beszámolt. Sokan bosszankodtak emiatt, többen közülük pedig úgy döntöttek, inkább regisztráció nélkül próbálkoznak az oltópontokon.

Fotó: Kiss Annamarie

Esőben is kitartottak

Ellátogattunk a debreceni OTI-hoz, ahová folyamatosan érkeztek az oltakozni vágyók. Nem volt kegyes hozzájuk az időjárás, délután többször hirtelen erős zápor törte meg a tavaszi napsütést. A rossz idő azonban senkit nem tántorított el, a hosszú sorokban állók kitartóan várakoztak, esernyővel vagy nélküle, ki a regisztrációs igazolással a kezében, ki pedig anélkül. Megtudtuk, a lelkesedés nem elegendő, az EESZT-n történő regisztráció nélkül nem jár az oltás. Ott jártunkkor legalábbis erről tanúskodtak a történések. Hiába állták végig a szakadó esőben a sort az oltakozni vágyók, a bejáratnál szolgálatban lévő katona mindenkitől elkérte a regisztrációt igazoló értesítést. Akinek ilyen nem volt, kénytelen volt hazamenni oltás nélkül.

Fotó: Bucsi Bernadett Ildikó

Ez az egyetlen út

Aki viszont tudta igazolni magát, egyhamar túlesett az oltáson. A kígyózó sor szépen haladt előre, az újonnan érkezők legfeljebb 5-10 percet várakoztak odakint, fennakadást sem tapasztaltak. A lapunk által megkérdezettek egyhangúan örömmel fogadták a rendkívüli oltási akciót, és azt is, hogy a Pfizer-vakcinát is kérhetik. Mint mondták, a megszokott életüket csak az oltással kaphatják vissza, így mihamarabb hozzá szerettek volna jutni a kívánt vakcinához.

Munkatársunk is azon szerencsések táborát erősíti, akinek sikerült a mai napon az oltáshoz hozzájutni. Ő a vakcináért a debreceni Kenézy-kórház egyik oltópontján várakozott több mint egy órán át, ahol – elmondása szerint – feszültség vagy türelmetlenség sem a tömeget, sem az orvosokat nem jellemezte. Azt mondta, a katonák folyamatosan útba igazították a várakozókat, az oltóorvosok pedig jókedvűen fogadták a sokadik oltakozót is.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában