nem volt kérdés a pályaválasztás

2021.04.12. 14:53

Kabály Árpád a szülőfaluját gyarapítja a tudásával

Lehetőséget kapott a szülőktől, s ma már a kertészet az élete a nyíracsádi fiatalembernek.

Kabály Árpád számára minden adott falujában ahhoz, hogy hasznosítsa mindazt, amit az egyetemen tanult | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A 24 esztendős nyíracsádi Kabály Árpád még egészen kicsi fiú volt, amikor szülei mellett bukdácsolt az édesapja által készített, apró, fakeretes fóliasátorban, ahol a család a saját szükségletére nevelte a palántákat. Talán akkor ivódott a kisfiúba a növények szeretete, ami azóta nemcsak szakmájává, de élete részévé, hivatásává is vált.

Kabály Árpád számára minden adott falujában ahhoz, hogy hasznosítsa mindazt, amit az egyetemen tanult | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Visszavárta Nyíracsád

A szülők, akik kisebb-nagyobb tételben, de munkájuk mellett mindig foglalkoztak növénytermesztéssel, a jelek szerint fiuknak is példát adtak, hisz Árpádnak nem volt kérdés a pályaválasztás. – A Szent István Egyetemen szereztem kertészmérnöki képesítést. Már tanulmányaim alatt is segítettem szüleimnek, így beleláttam a szakmába, annak gyakorlati szépségébe és nehézségébe is. A gyakorlati tapasztalatot az egyetemen elméleti tudással egészítettem ki – fogalmaz Árpád, aki a diploma után főállású kertészként vehette át a szakmai irányítást. Persze a szülők segítségére továbbra is szüksége van, hisz egyedül nem bírná a munkát. A szülők pedig szívesen segítenek, hisz tulajdonképpen fiuk számára készítették elő a vállalkozást.

– Számomra fontos volt, hogy visszakerüljek a szülőfalumba. A végzettségem, a szakmám is inkább a vidékhez köt, itthon pedig adott volt a tér és a lehetőség az induláshoz. Pesten azért megismertem a nagyvárosi életet, az ottani gyors tempó kicsit elgondolkodtatott. Nem volt nehéz rájönni, meglátni, hogy az emberek ma mindent azonnal akarnak. Nem akar várni senki semmire. Minden kell, de azonnal – fogalmaz a kertész, akit elmondása szerint az fogott meg ebben a szakmában, hogy visszahozhatja, megmutathatja az idő mú­lásának rendes ütemét az embereknek. – A növényeknél, ha nem akarjuk telepumpálni őket növekedést gyorsító szerekkel, márpedig mi nem akarjuk, akkor bizony ki kell várni a természetes növekedés, érés idejét. A kertészetben februárban lehet elkezdeni a magvak vetését, de az előkészítő munka már sokkal korábban megkezdődik. Áprilisra lesz belőle palánta, de termés csak nyárra várható. És ez az idő nem gyorsítható. Ez talán elgondolkodtatja az embereket is – magyarázza elképzeléseit Árpád.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Hat fóliában folyik a munka

A kertben sorakozó hat hatalmas fóliából háromban növekednek a palánták, de még az idén szeretnének egy negyediket is beindítani. A legnépszerűbb a paprika és a paradicsom, amiből legalább 10-12 fajtát nevelnek Kabályék. Ezenkívül mindenféle zöldség, virág és fűszer palántája megtalálható náluk. A magok, melyek egy része külföldről érkezik, először nevelő-szaporító tálcába kerülnek, speciálisan kevert táptalajba. Van, amit a tálcából értékesítenek, de van olyan is, ami pohárba kerül majd, mielőtt a vevő elviszi. A paradicsompalántából például van igény olyanra is, amit Árpádék ültetnek cserépbe, és akkor értékesítik, amikor már termőre fordul. – Erre is van igény, ezt egy kontrollált mennyiségben szeretnénk idén kipróbálni. Amit elvisznek a vásárlók, akár az erkélyre is kitehetik, hisz már csak locsolni kell, majd szüretelni a termést – mondja mosolyogva Árpád, de hozzáteszi, hogy a növényállomány nagy részét palántaként értékesítik. Elsősorban helyben, de a környező településekről és városokból is érkeznek vásárlók.

A jövőre vonatkozó tervek is készen állnak. Szeretnének újabb fűtött fóliákat beállítani. – A fűtés mellett a kiegészítő védekezés a fátyolfólia, amivel éjszakára takarjuk le a palántákat. Sokat véd a hideg, a fagy ellen. Ráterítjük a növénytálcákra, a kicsapódó pára lezárja a pórusokat, így fejti ki a hajnali órákban a szigetelő hatását, amivel rétegenként 2-3 fokot is tudunk fogni – magyaráz nagy beleéléssel és szakértelemmel a fiatalember, aki háromrétegnyi takarást használ a fűtés mellett, amit hamarosan mindenképpen korszerűsíteni kell. A fejlesztéshez előbb azonban bevételre van szükség, mert Kabályék eddig mindent önerőből, állami vagy banki támogatás nélkül valósítottak meg, s ezt a fajta önállóságot vagy inkább szabadságot szeretnék a továbbiakban is megőrizni.

A fűszeres ökopárosítás

Fűszernövényekből is többfélét kínálnak a nyíracsádi kertészetben, ezek egyre népszerűbbek. – Az a célom, hogy aki eljön vásárolni, az megkapjon egy helyen mindent. Fontos számomra az egészséges életmód, a vegyszerek kerülése is, ezért folyamatosan kísérletezek a biogazdálkodás bevezetésével és azzal, hogy ezt megismertessem a vevőkörrel is. Ennek kialakítása a rovartaszító vagy rovarvonzó növénykombinációk kínálata, megismertetése. Ha például visz valaki paradicsomot, akkor tudok ajánlani mellé olyan bazsalikomot, ami az ökológiai termesztésnek megfelelő, de a közismert nevén büdöske virág is elriasztja a paradicsom mellett a kártevőket – tudtuk meg a fiatal kertésztől, aki már további újításokon is kísérletezik.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában