már tervezik a nyarat

2021.04.17. 17:54

Hivatalosan még nem engedélyezett a táborozás, de már sokan érdeklődnek iránta

Nincs kockázat: ha nem lehet táborokat indítani, akkor a befizetett előleg visszajár.

Honvédelmi tábor. Az MH neve alatt futó katonai tábor a salgótarjáni gyermektábor területén. 20190626 Fotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei Hírlap Magyar Honvédség

Fotó: MW-archív

Egyre többen kapják meg a koronavírus elleni oltást Magyarországon – ezt figyelembe véve a hazai táboroztatók úgy vélik, szabad nyarunk lesz: már csaknem 700 kempingturnusból választhatnak az érdeklődő gyerekek és szüleik. Tóth Béla, a Táborfigyelő portál vezetője a Napló érdeklődésére egyebek közt arról számolt be: sokan biztosra akarnak menni, ezért arra várnak, hogy a kormány hivatalosan engedélyezze a kempingeztetést, azonban ez azt eredményezheti, hogy nem minden gyerkőcnek jut majd hely, esetlegesen mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükben a szülőknek.

Megtévesztheti a szervezőket

– A tavalyi évhez képest több a jelentkező, hiszen a járvány berobbanásának időszakában szinte a nullára estek vissza a foglalások, azonban az elmúlt évek átlagához képest még mindig nagyon alacsonyak a számok attól függetlenül is, hogy nincs kockázat. Idén március közepén kezdtek regisztrálni a szülők, viszont az elmúlt két hétben a jelentkezők száma stagnál – ez azért gond, mert a táborszervezők azt látják, hogy nincs érdeklődés egyes turnusokra, tehát nem célszerű megszervezni, mert veszteséges lesz minden belefektetett munka és ráfordítás – fogalmazott a Naplónak.

Majd hozzátette: egyre több a beoltott, nyárra akár 6-6,5 millió ember is megkaphatja a vakcinát, tehát a gyerekeknek lehetne végre egy szabad nyaruk, viszont, ha nem jelentkeztetik a gyerkőcöket a szülők, akkor nem lesz elegendő táborhely. Tóth Béla hangsúlyozta, 2020-ban a szervezői kör elsajátította, hogyan lehet hasonló helyzetben is biztonságos gyermektáborokat szervezni. Leszögezte, tavaly sem volt probléma, a szervezők felkészültek, már gyakorlattal rendelkeznek, nem érheti őket meglepetés az egészségügyi előírásokkal kapcsolatban. Céljuk, hogy a gyerekek ugyanolyan élménydús kempingben tudjanak vakációzni, mint a járvány előtti években.

– Aki most befizeti az előleget, az azon az áron fogja tudni táboroztatni a gyermekét, mint amikor a jelentkezés történt – a befizetett összegnél többet nem fognak később elkérni, tehát nincs anyagi kockázat. Az előfordulhat, hogy az érdeklődés hiánya miatt kevesebb turnust szerveznek, így a kisebb kínálat miatt később magasabb árat kérnek majd el ugyanazért a szolgáltatásért a családoktól, azoktól, akik a kivárás taktikáját választják – mondta. Továbbá érdeklődtünk: ha kevesebb lesz a hely, akkor később a szervezők dönthetnek-e úgy, hogy több gyermeket fogadnak. – Abban az esetben igen, ha ugyanazt a szolgáltatást tudják a gyerkőcöknek nyújtani, beleértve itt a táborterületet is. Az animátorok, illetve a programok számának a növelésével ez abszolút megoldható, de nem kell attól tartani, hogy ez zsúfoltságot okoz: az élmény rovására nem mehet – válaszolt kérdésünkre.

Megtudtuk, arra vonatkozó előírás nincs, hogy a táboroztatóknak oltási igazolvánnyal kell rendelkezniük, azonban a vezető elmondta, január végén végeztek egy felmérést a szervezők körében arról, hogy hányan tervezik beoltatni magukat. Erre a kérdésre a vezetők csaknem 80 százaléka kijelentette, hogy él a lehetőséggel, illetve a kempingben dolgozók 70 százaléka is a vakcina beadása mellett voksolt – ebből kifolyólag elmondhatjuk, január végén a legoltáspártibb szektor volt a táboroztatók piaca. Tóth Béla hangsúlyozta: ez a szektor megértette, a vírust csak az oltással tudjuk legyőzni, minden szabályozást betartva. Arra kérik a szülőket, ne várják meg a rohamot, ne kockáztassák a gyermekek gondtalan, boldog nyarát.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában