környezetvédelem

2021.04.01. 17:37

Gyűjtőpontok a használt sütőzsiradékoknak Hajdúszoboszlón

A sütés-főzéshez használt olajat, zsiradékot három gyűjtőponton helyezhetik el a lakosok a fürdővárosban.

Fotó: Tibai Irma

Sárga színű, kék fedeles, 240 literes kukákba rakhatók ez év tavaszától a sütés-főzéssel elhasznált zsiradékok a zöldségpiacon, a városgazdálkodás telephelyén, valamint a Nádudvari úti hulladékátrakó-állomáson. A használt olajat, zsiradékot az eredeti csomagolásában, befőttesüvegben vagy lezárt PET-palackban kell a gyűjtőkbe elhelyezni.

Fotó: Tibai Irma

Megközelíti a 400-at azon települések száma az országban, ahol az egyik hulladékgazdálkodási cég szakszerű gyűjtést biztosít, elszállítja a környezetre igen káros hulladékot, sőt bioetanolt készítenek belőle. A településeknek ráadásul bevétele is származik, mert a hasznosítható, használt sütőolajért kilogrammonként 25 forintot fizetnek. A pénz nem sok, de közösségi célokat szolgál, mert az önkormányzat által megjelölt intézménynek, civil szervezetnek adják, vagy környezetvédelmi alapként használhatják fel. A kapcsolatot a speciális tevékenységű társasággal Majoros Petronella alpolgármester vette fel februárban, majd megkötötték a szerződést.

Miért fontos, hogy ne dobáljuk ki, ne a lefolyóba kerüljön a konyhában elhasznált zsiradék? A többször felmelegített sütőzsiradék rákkeltő és toxikus anyagokat tartalmaz. Elégetésével szintén rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe. A csatornába kerülve annak falára tapad, dugulásokat okozhat, táptalaja kártevőknek. A tisztítórendszereknek pedig nagy megterhelés, jelentős többletenergia fogy el.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában