fotókkal

2021.04.11. 16:53

Gyönyörű a tavasz a Debrecen melletti Fancsikán

A víz kevés a tavakban, de az élet szépségei így is megörvendeztetik a túrázókat.

Fotó: Vass Attila

Keserédesen vegyes érzelmek alakulhatnak ki azokban, akik mostanában ellátogatnak a Debrecen melletti Fancsikára. Az ébredező természet ugyanis többnyire gyönyörű, a tavak állapota azonban elszomorító.

A Napló munkatársa vasárnap délután kereste föl a kedvelt kirándulóhelyet. Utazásunk első tapasztalata az, hogy a külső Vámospércsi úton, az Ördögárok és a Panoráma út között útépítés akadályozza a forgalmat.

Kempingezők a réten

A nagy kereszteződésnél jobbra fordulva a kilátó felé, a fakivágások miatt több helyen is nagy területű üres tájat figyelhetünk meg. Az úton zajló élénk forgalomban gyalogosokkal, kerékpárosokkal, motorosokkal és autósokkal is szép számban találkoztunk.

A Fancsika-rét melletti parkolóban és a gyepen több autó állt, az ott pihenő emberek kis csoportokban napoztak, heverésztek vagy főztek, és olyan párt is láttunk, akik kiültek kempingszékekbe az autójuk mellé. A közeli kilátó szintén sokakat vonzott, és az ottani pihenőt is némelyek az elemózsiájuk elfogyasztása helyének választották.

Fotó: Vass Attila

Kiszáradt 2015-ben is

A fákon a rókavakcinázásra figyelmeztető plakátok piroslanak, ugyanakkor más táblák a tűzgyújtás veszélyei is intenek. Mindemellett a túrázókat térkép és információs fal is segíti. A tavak azonban minden bizonnyal a legtöbb kirándulóban szívfacsaró érzelmeket keltenek.

Fotó: Vass Attila

Az egykori festői horgászparadicsomok nagy részét ugyanis növények nőtték be, s csak itt-ott csillan meg víz. Tóra emlékeztető, relatíve nagyobb vízfelület a Vekeri felőli zsilipnél örvendezteti meg a vendégeket. Jóllehet, ott is szinte mindent uralnak a növények, és például a vízmérce is felkiáltójelként mutatja, hogy mennyire kevés most a víz. Persze, ez még mindig jóval több, mint például a 2015-ös teljes kiszáradás mennyisége.

Gyíkok, madarak és virágok

Aki tud örülni a mostani szerény állapotoknak, azt minden bizonnyal gyönyörűséggel tölti el felhők tükröződése és a bent úszkáló kacsák, szárcsák játéka is. Továbbra is át lehet sétálni a túlpartra, s közben megcsodálhatók az előbújt gyíkok, bogarak, akárcsak a megannyi színben tündöklő virágok is.

VA

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/uj-hidat-kapott-a-vekeri-5158651/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában