Közlekedés

2021.04.10. 07:30

Folyamatosan bővül a debreceni kerékpárút-hálózat

A biciklisek legnagyobb örömére a város több részén épül idén új út.

20210401 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Máris birtokba vették a bringások az épülő kerékpárútat a Kishatár úton.

Fotó: Matey István

Ebben az évben mintegy 2,7 milliárd forintot fordít Debrecen önkormányzata a kerékpárút-hálózat bővítésére. Papp László polgármester a költségvetés bemutatásakor beszámolt arról, hogy a Debrecen 2030 stratégia részeként 2021-ben nagy hangsúlyt fektetnek a közlekedésfejlesztési beruházásokra, s ennek egy részét képezi a kerékpárút-hálózat kiterjesztése. – Jelenleg is folyamatban van a Kishatár-Torockó utca menti kerékpárút építése. Itt 2020 augusztusában kezdődtek el a munkálatok, melyek valószínűleg ez év májusban befejeződnek. A Kishegyesi út mentén tervezünk egy új kerékpárutat építeni, folytatnánk a már meglévőt egészen a Határ úti ipari parkig – közölte Papp László a Napló kérdésére. Mint mondta, ezen szakasz építtetése jelenleg közbeszerzési eljárás alatt van, 2021. április közepe a beadási határidő. A tervek szerint 2022-re fog elkészülni a Határ úti ipari parkig vezető kerékpárút.

Papp László polgármester | Fotó: Napló-archív

– A napokban indul a keleti városrész kerékpárútprogramjának az első üteme, mely a Wesselényi utcától a Lion Office irodaparkig tart. Itt áprilisban indulnak a munkálatok, ezt követően a második ütemben megy tovább a kerékpár­út a Hétvezér utcáig. Ennél a szakasznál a kivitelezővel a szerződéskötés május végén lehetséges. A harmadik ütem a Vágóhíd utca és Diószegi út csomópontjától a Sikló utcáig tart majd, s reméljük, hogy ebben az évben ezekkel a munkálatokkal végezni fogunk. A Sikló utcától a Panoráma útig terjedő szakaszra már le vagyunk szerződve, annak a kivitelezése is rövidesen indul, így tehát ebben az évben elvileg elérhetünk a Wesselényi utcától a Panoráma útig – beszélt az egyik nagyberuházás részleteiről a polgármester.

A város nyugati oldalán a Kismacsra vezető kerékpárút építése van napirenden. A közbeszerzési eljárást elindították, nyáron akár az építkezés is elkezdeődhet. – Tervezzük még a Pallagig vezető kerékpárút megépítését is. Most a Teva gazdasági bejáratánál van a kerékpárút végpontja, azt szeretnénk tovább építeni egészen a labdarúgó-akadémiáig. A belvárosban a nyugati kiskörút mentén is épül egy új szakasz – ismertette Papp László. A városvezető szerint Debrecen környezetvédelmi stratégiájának fontos eleme, hogy legyen alternatívája az autózásnak. A Future of Debrecen mozgalom is ezt hivatott segíteni: szakemberek és civilek bevonásával.

Forrás: Városháza

Fontos a hálózatosodás

A polgármester arra is kitért, hogy lakossági javaslatok is érkeznek arra vonatkozóan, hol van szükség kerékpárutak építésére. Amennyiben ezek az észrevételek megalapozottak, műszakilag kivitelezhetőek, akkor be tudják építeni őket a tervekbe. – A lakosság részéről főleg a keleti városrész irányából érkezett nagyon sok javaslat, ami alátámasztotta a Wesselényi utcától a Panoráma útig terjedő kerékpárút megépítésének indokoltságát. Erre konkrét megkeresések, javaslatok voltak, ennek megfelelően alakítottuk ki a nyomvonalat – tudatta Papp László. Hozzátette: a tervezés során nagyon sok helyen ütköznek kisajátítási problémába. – Nem áll rendelkezésre megfelelő szélességű közterület mindenhol, azért is elhúzódóak az építések. A nyomvonalakat ott is biztosítani kell, ahol nem lehet megszerezni a tulajdont adásvétellel. Ilyenkor kisajátítási eljárást kell alkalmazni – hangsúlyozta Papp László.

A kerékpárút-hálózat bővítésénél a város figyelembe veszi azt is, hol alakulnak ki gazdasági zónák. A beruházásoknak köszönhetően szinte mindegyik ipari park irányába vezetnek majd kerékpárutak.

– Igyekszünk egyrészt turisztikai szempontokat, másrészt pedig a városban való közlekedés alapvető szempontjait figyelembe venni a nyomvonalak kialakításánál. Fontos, hogy a kerékpárutak hálózatosodjanak, az egész város bebiciklizhető legyen biztonságos keretek között – szögezte le a polgármester. Kiemelte: örömmel látja, hogy egyre több család és fiatal kerékpározik, éppen ezért a hálózat kiépítése biztonsági szempontokat is szolgál, hiszen így a gépjárműforgalomtól függetlenül, biztonságosan lehet közlekedni két keréken a városban.

Kiss Dóra

Borítókép: Már birtokba vették a biciklisek az épülő kerékpárutat a Kishatár úton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában