az ingatlanközvetítő tapasztalatai

2021.04.16. 15:00

Főleg a húsz-huszonöt milliós lakásokat viszik a fiatalok Debrecenben

Körükben a jó infrastruktúra is fontos szempont ingatlanvásárláskor.

20210311 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Mikepércsi út illusztráció.

Fotó: illusztráció / Napló-archív

Bár a fiatalok igényei már a pandémia okozta leállás előtt is különböztek az idősebb generáció elvárásaitól, ezek a különbségek most a korábbiaknál még erőteljesebben rajzolódtak ki a világjárvány miatt. Egy ingatlanügyleteket összegző elemzés eredményei szerint a vírushelyzetben még inkább felértékelődött a saját kert, a terasz, a nagyobb szobaszám, illetve az otthoni munkavégzés lehetősége is. A fiatalabb generáció ingatlanvásárlását a szülői házból való elköltözés is motiválhatja, de ezt egy albérlettel is meg lehet oldani. A vásárlás ennél jóval hosszabb távú elköteleződést jelent, amire általában a párkapcsolat vagy a gyermekvállalás a legerősebb ösztönzőerő – árnyalta a képet Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Vonzó a belváros

Hogy még pontosabb képet kapjunk a megyénkbeli helyzetről, lapunk egy itteni ingatlanszakértőt is megkérdezett tapasztalatairól. – A fiatalok lakásvásárlásakor az alacsony rezsiköltség, a praktikus alaprajzi kialakítás és a lakás megfelelő állapota a meghatározó – mondta a Naplónak Kiss Sándor ingatlanközvetítő. Hozzátette, tapasztalatai szerint ebben a korosztályban elhanyagolható szempont az emelet vagy a lift, viszont az erkély szinte nélkülözhetetlen igény.

„Debrecenben a fiatalok elsősorban az egy-, másfél vagy kétszobás társasházi lakásokat keresik, jó közlekedési lehetőséggel, jó infrastruktúrával. Árban főként a 20-25 millió forint körüli lakásokat viszik, de ezek az adatok is az átlagra vonatkoznak”

– fogalmazott.

Azt is megtudtuk, hogy mindig izgalmas és ebből kifolyólag pluszpont a belváros közelsége, de nagyban meghatározó a munkahely elhelyezkedése, a közlekedési lehetőség és a ház körüli környezet is. – Keresik a nagyváros közelében található településeken nagyobb mozgásteret azonos árban biztosító kertes házakat is, melyek inkább már a gyermekvállalás időszakában válnak alternatív megoldássá a 30 év alatti, első lakást kereső, átlagos lehetőséggel bíró fiatalok körében – hangsúlyozta Kiss Sándor.

Nélkülözhetetlen a hitel az elsőhöz

Napjainkban egyre kevesebb azoknak a fiataloknak a száma, akik nem igényelnek az első lakás vásárlásához semmilyen hitelt – derül ki az Otthon Centrum új elemzéséből. Mint írják, a vásárlást általában rendkívül összetett tényezők befolyásolják, hiszen a saját erő nagysága, a hitelképesség, az életmódigények, a biztos munkahely garantálta megélhetési perspektíva is mind hatással van a választásra.

Kiss Sándor | Fotó: Kiss Sándor-archív

– Ma már nagyon széles a spektrum a lehetőségekben, de a jellemző valóban az, hogy a fiatalok hitel és támogatás nélkül nem tudják elérni lakáscéljaikat – fogalmazott Kiss Sándor a Naplónak. Mint megtudtuk, ennek oka egyrészt a magas lakásárak melletti önerő mértéke, másrészt az egyre elfogadhatóbb feltételek mellett igényelhető hitelek gyarapodása. – A hitel bizonyos mértékig, megfelelő kockázatelemzéssel jó döntés lehet, hiszen szerencsés esetben a havi törlesztőrészlet minimálisan több, mint egy lakás bérleti díja – mondta a szakember.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a gyakorlatban átlagosan mekkora hitelre van szüksége a fiataloknak ahhoz, hogy belevágjanak az ingatlanvásárlásba. – Egy 20 millió forintos lakás 20-30 százalék önerő mellett, 14-16 millió forint hitellel, esetleg részben családtámogatással elérhető, ami azt jeleni, hogy hitelminősítéstől függően 20 éves futamidőre, körülbelül havi 100 ezer forintos törlesztőrészlettel kell számolni. Tapasztalatom szerint átlagosan az ilyen értékű lakásoknál 10 millió forintos hitel a jellemző – számolt be Kiss Sándor.

DKE

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/megeri-e-lakast-vasarolni-szamba-vettuk-a-lehetosegeket-5173393/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában