Földes

2021.04.16. 12:18

Földes Napja: a futást idén séta váltja fel

A település csendesen ünnepel.

Forrás: Péter Imre-archív

A kétszáznegyvenkét évvel ezelőtt – 1779. április 14-én – az akkori kuriális nemesi település 15 éves küzdelmével pert nyert Szabolcs vármegyével szemben. Ez azt jelentette, hogy az elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét gyakorolhatta tovább lakossága mindennapjaiban. E történelmi jelentőségű napra – 1991 óta – Földes Napjaként emlékezik a nagyközség lakossága április 14-én.

Együtt meg tudják tenni

Máskor a falu ünnepére készülve rendezvényeken emlékezett az egykori nemesi község a múltjára, és megtartották az 1779 méteres falumérföld futást. Az idei emléknap e programsorozata a koronavírus járvány miatt elmaradt. Földes csendesen ünnepelt, tisztelegve az ősök kitartása mellett. A lakosság a település fellobogózásával és a Falusétával ünnepel. Ez utóbbi azt jelenti, hogy április 14-étől 19-éig a közösségi ház az egészségügyi és higiéniai szabályokat a legmesszebbmenőkig betartva kiscsoportoknak egészségügyi sétát rendez Földes egy-egy területére.

A sétával alkalmat akar adni a lakosságnak arra, hogy kimozduljanak otthonaikból és találkozhassanak egymással.

– Saját szülőfalunk történetéből azt tanultuk meg, hogy az ember kitartással, szívós küzdelemmel tud csak boldogulni és érhet el sikereket. Azonban nekünk a szikla erejére is szükségünk van, mert az előttünk lévő akadályok leküzdéséhez nem elegendő csak a kitartó munka, erő is kell. Az erő pedig nem más, mint Földes lakóinak közössége – mondta Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester, aki települése aktuális járványhelyzetéről is beszélt. – 2020. március 11. óta egy újfajta ellenségtől kell védekeznünk, a koronavírustól. A tavalyi esztendőt fegyelmezetten, szabályokat betartva éltük. Sajnos ez év februárjától komolyabb járványveszély van Magyarországon. A jogszabályokat betartva az önkormányzat és intézményei működnek. Ebben a nehéz időszakban, reményre ad okot az összefogás. Együtt kell és együtt fogjuk végig csinálni ezeket a hónapokat. Orvosaink és egészségügyi dolgozóink emberfeletti munkával végzik a védőoltások beadását. A település népességének 25 százaléka már rendelkezik a védőoltás védettségével. Sajnos ennek ellenére Földesen a megbetegedések emelkedő száma figyelhető meg. Több, mint 70 koronavírussal fertőzött személyről tudunk. Folyamatos az oltási regisztráció. Az önkormányzat is segítséget nyújt ebben. Az emberek oltópontra történő szállításában pedig a Támogató Szolgálat kisbusza és a polgárőr autó is rendelkezésre áll – fogalmazott.

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában