Pedagógusok Arcképcsarnoka

2021.04.18. 19:42

Értéket teremt a közösség

Összefoglaló jubileumi kiadványt jelentetett meg az idén a Karácsony Sándor Pedagógiai Egyesület.

Fotó: Egyesület-archív

Különleges év lesz az idei az egyesület számára – írja előszavában Fülöp Mihály az egyesület elnöke. Főleg pedagógusok részvételével 1996-ban Emlékbizottság alakult Ungvári János kezdeményezésére. Az első rendezvényükön Sári Gusztáv tanár, iskolaigazgató, vezető szakfelügyelő életéről, munkásságáról emlékeztek meg. Az összejövetelt több is követte, és ez adta az alapot az egyesület megalakításához, amely később a Karácsony Sándor Padagógiai Egyesület nevét vette fel. A tagok létszámban egyre gyarapodó szervezet egyik fontos feladatául tűzte ki, hogy a sok-sok elhunyt pedagógus élettörténetét felkutassa és feldolgozza. Így született meg 2002-ben a Pedagógusok Arcképcsarnoka címet viselő kötet. A kötetet évről évre önkéntes, díjazás nélküli munkával készítik elő szerkesztők, korrektorok. Az írókkal a kapcsolatot Gerencsér Attila elnökhelyettes tartja, a kötetszerkesztő Balogh Lászlóné. A kiadványokban évente mintegy 100 pedagógus életének, pedagógiai munkásságának állítanak emléket. Az évenként megjelenő kötet nagy értéke, hogy az azokban szereplő pedagógusokról más helyeken nem írtak.

Májusban jelenik meg

Az egyesület elnöksége kapcsolatteremtő kirándulásokkal keres fel oktatási intézményeket az emblematikus pedagógusok munkásságának megismerése céljából. A Pedagógusok Arcképcsarnoka című kiadványnak 20. kötete az ősszel jelenik meg. Az első kötetekben a Hajdú-Bihar megyében élt pedagógusok életét örökítették meg, később már az ország, majd a határon túli magyar lakta területeken dolgozott pedagógusok munkásságát is feldolgozták. Az eddig megjelent 19 kötettel 2 ezer 48 elhunyt pedagógus tevékenységének állítottak emléket az utókor számára.

Az idei jubileumi évben a Pedagógusok Arcképcsarnoka 20 kötetének megjelenése igazolja azt, hogy értékes munkát végez az egyesület tagsága. Ehhez még hozzájárul az is, hogy az egyesület névadója születésének idén lesz 130. évfordulója. A Pedagógusok Arcképcsarnoka kiadvány értékét növeli az a tény is, hogy köteteit a Megyei Értéktár kulturális kategóriájába emelte – írja Kálmán Antalné az egyesület elnökhelyettese.

A visszapillantó emlékkiadvány az egyesület 25 évébe pillant bele. Összefoglaló szöveggel és az eseményeket megörökítő képekkel tárja az érdeklődők elé a negyedévszázad eseményeit. A Harkányi Károlyné és Kálmán Antalné által szerkesztett kiadvány a tervek szerint a májusban megrendezendő közgyűlésen kerül az egyesületi tagok kezébe.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában